INCADRAREA IN GRAD DE HANDICAP

aprilie 3, 2013 la 9:57 am | Postat in LEGI SPECIALE, Proiecte IHTIS | 21 comentarii

CUNOSCANDU-NE DREPTURILE - COMBATEM DISCRIMINAREAOrice persoana fizica sau juridica interesata de modalitatea de incadrare in grad de handicap poate obtine informatiile dorite de la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Compartimentul de evaluare complexa inmaneaza fiecarui solicitant toate documentele tipizate ce urmeaza a fi completate in vederea intocmirii dosarului.

Cine face incadrarea in grad de handicap?
Incadrarea in grad si tip de handicap a adultilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Care sunt documentele necesare in vederea evaluarii complexe ?
Cererea de a fi examinat de comisie care va fi insotita de urmatoarele acte:
– documentatie medicala si examinarile complementare (bilete de iesire din spital; alte examinari);
– referat de la medicul specialist (pentru cazurile cu tulburari psihice si buletin de exaninare psihologica);
– adeverinta medicala (medicul de familie);
– copie buletin, carte de identitate;
– ancheta sociala (primaria de domiciliu);
– pentru cazurile de reexaminare, certificatul de persoana cu handicap anterior în original;
– decizie pensie, cupon de pensie, adeverinta de salariu (dupa caz).

Unde se depune dosarul?
Dosarul solicinantului se depune la Compartimentul de evaluare complexa care il verifica si il analizeaza. Daca dosarul este complet, se intocmeste Raportul de evaluare complexa cu propunerea de incadrare intr-un grad de handicap si comunica persoanei in cauza data la care aceasta urmeaza a se prezenta in vederea evaluarii. In cazul unui dosar incomplet se solicita completarea dosarului cu documentele care mai sunt necesare.

Daca nu va puteti deplasa, cine va ajuta?
In cazul persoanelor nedeplasabile, in baza scrisorii medicale si a anchetei sociale, evaluarea complexa se va efectua la domiciliul/resedinta persoanei in cauza.

Secretariatul comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap
Dosarele complete vor fi preluate de la Compartimentul de evaluare complexa de catre Secretariatul Comisiei de evaluare in baza unui centralizator semnat de ambele parti. Secretariatul comisiei inregistreaza dosarele in registrul propriu de evidenta ,iar operatorul de date din cadrul secretariatului, introduce datele solicitantului in calculator si intocmeste ordinea de zi, care va fi transmisa tuturor memebrilor comisiei in baza unui convocator semnat de presedinte.

In timpul desfasurarii sedintei de comisie se intocmeste procesul-verbal, care va fi consemnat in registrul de procese-verbale si va cuprinde date despre fiecare dosar analizat de comisie, gradul de handicap stabilit cu votul majoritatii membrilor, dosarele amanate precum si dosarele ale caror titulari nu s-au prezentat la comisie.

Procesul verbal se semneaza de catre presedinte, de membrii prezenti si de secretariatul comisiei, se numeroteaza paginile si poarta ştampila comisiei de evaluare.

Secretariatul comisiei, in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la data la care a avut loc sedinta, redacteaza certificatul de incadrare in grad de handicap, programul individual de reabilitare si integrare sociala si-l inmaneaza persoanei solicitante pe baza de semnatura.

Care sunt tipurile de handicap?
Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Care sunt gradele de handicap?
Gradele de handicap sunt: usor, mediu, accentuat si grav.

Ce puteti face daca nu sunteti de acord cu gradul de handicap care vi s-a acordat?
In termen de 30 de zile de la data comunicarii puteti depune contestatie la secretariatul comisiei, care va fi transmisa impreuna cu copia dosarului persoanei in cauza Comisiei Superioare de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Registrul de contestatii este gestionat de care Secretariatul comisiei de evaluare.

Care sunt prestatiile de care puteti beneficia conform legii?

a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 202 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 166 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;

b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 91 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 68 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. in cuantum de 33,5 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

Cum puteti beneficia de prestatiile sociale acordate prin lege?
Persoana care a obtinut certificatul de incadrare intr-un grad de handicap se va adresa Compartimentului de evidenta persoane adulte cu handicap, plata prestatii sociale si monitorizare servicii sociale in vederea intocmirii dosarului pentru acordarea de prestatii sociale. Persoanele care au obtinut certificatul cu gadul accentuat sau grav sunt indrumate pentru intocmirea unui dosar in vederea eliberarii legitimatiei de transport urban, bilete auto si CFR.

Mihaela Mihaescu

21 comentarii »

Feed RSS pentru acest articol. TrackBack URI

 1. Un articol foarte bun care lamureste majoritatea aspectelor legate de subiect. Chiar era nevoie de un loc unde sa se centralizeze informatiile despre drepturile si obligatiile persoanelor cu handicap si acest blog tocmai asta face (printre altele). Stiu cat efort a costat scrierea fiecarui rand si eu personal apreciez ceea ce faci si ma bucur de fiecare articol nou.

 2. Da , dar cand ajungi acolo te papa lupii. Presedinta si cu membrii comisiei ies la 40 min. la cafea si tigari si tu stai 3 ore sa-ti spuna „Nu figurati in nomenclatorul de boli cu handicap ” fara a citi macar hartiile pe care i le duci. Eu,cu cancer maling gradul 3 in regim de chimioterapie nu beneficiez de nici un grad de handicap.Eu le invit pe cucoanele alea care nici nu stiu ce-i cu ele ,sa vina sa stea trei-patru zile sa faca si ele citostatice si injectiile dupa si sa vada cum e .Atunci vor fi mai atente la hartiile pe care le ducem .

 3. @ nina – in fiecare oras exista „Protectia Consumatorului”. Sesizati respectiva problema si, treptat, lucrurile se vor schimba…

 4. Doresc un răspuns de la o persoana care știe la ce grad de handicap se încadrează cineva care are următorul diagnostic: Stenoza canal medular operat ( 4suruburi,2bare si un inel între vertebre. Noduli tiroidieni operați.Noduli care au apărut pe bucățică de tiroida rămasă. Va rog sa-mi trimite-ți un răspuns. Va multumesc. Stana Raiescu.

 5. @ Raiescu Stana Paraschiva – Incadrarea în grad de handicap se realizeaza în raport de existenta si intensitatea tulburarilor de postura, locomotorii, respiratorii si motorii – conform criteriilor stabilite în afectarea structurilor respective. Doar Comisia de Expertiza va poate oferi raspunsul dorit.

 6. DORESC SA=MI SPUNETI DACA O PERSOANA CARE ARE COCSACTROZA,ARTROZA,CARCINOM OPERAT SE POATE INCADRA IN VREUN GRAD DE HANDICAP

 7. @ VASILIU MARIA – Doar medicul speialist poate decide, in functie de N criterii.

 8. Daca persoana care urmeaza sa solicite incadrarea in grad de handicap nu realizeaza nici un venit, ce fel de adeverinta trebuie sa prezinte?

 9. @ Claudia szabo – o declaratie notariala sau un act eliberat de primarie.

 10. Am aputatie degetele 2-3-4 la mana dreapta,si probleme psihice de la accident.Am gradul 3 de handicap. Credeti ca pot opta si pentru o pensie sociala?

 11. @ Pavlof Veronica – Doar Comisia de Expertiza decide…

 12. doresc in mod expres sa stiu daca diagnosticul pus de medic – dementa (degenerativa, vasculara, mixta) este una din bolile cu handicap la care se incadreaza un bolnav.

 13. @ ENACHE ROZALIA – incadrarea in grad de handicap difera de la caz la caz, in functie de cat de independenta este persoana in viata de zi cu zi. Explicatii despre orice tip de diagnostic gasiti in acest link:
  http://www.dizabil.eu/info/content/criterii-pe-baza-carora-se-stabileste-incadrarea-in-grad-de-handicap.

 14. Tatal meu este diagnosticat cu fibroza pulmonara; boala este destul de avansata, avand deja nevoie de concentrator de oxigen acasa. Imi puteti spune daca poate solicita incadrarea in grad de handicap? Multumesc.

 15. @ Maioru Cosmin – Afectiuni respiratorii. Se considera afectiuni respiratorii cu handicap respirator acele forme de boli dobandite in copilarie-adolescenta, care determina tulburari functionale permanente sau care risca sa devina permanente (de exemplu: astmul bronsic infantil-juvenil, forme accentuate si severe; anomalii congenitale cu insuficienta respiratorie cronica accentuata sau grava; agenezie pulmonara partiala, fibroza pulmonara difuza) cu V max. (VEMS) < 40% din valoarea corespunzatoare varstei.

 16. Mama mea a fost diagnosticata , cf biletului de iesire din Sp jud de Urgenta, neurologie cu: hemipareza stanga frusta, accident vascular ischemic acut in teritoriul vertebro-bazilar, lacunarism cerebral ischemic, atrofie cerebrala difuza, HTA esentiala grd II cu risc aditional inalt, fibrilatie permanenta cu AV medie / inalta. In prezent, este imobilizata la pat, cu imposibilitatea de a se ridica in pozitie ortostatica decat cu sprijin, imposibilitatea de a se deplasa independent , dezechilibru, pierderea orientarii, iar cu sprijin bilateral, doar pe distante scurte(maxim cativa m), inima intrand in fibrilatie paroxistica si iminenta crizei de angina. In aceste conditii, necesita supraveghere si insotire permanenta, cu atat mai mult , cu cat, in urma acestui al doilea AVC(repetitiv), face atacuri de panica .In prezent, am angajat , pe banii mei , o femeie care sa stea cu ea , pe durata plecarii mele la serviciu.
  Avand in vedere diagnosticele prezentate cat si starea in care se afla, suferind de mai multe afectiuni grave ale ambelor organe vitale(inima, SNC), in mod cumulat, in ce grad de handicap se incadreaza? Este necesar, oare, de suferinte mai severe pentru a determina Honor Comisiae in a fi convinsa cu certitudine ca are nevoie de insotitor permanent?
  Va multumesc din suflet! GH. C

 17. bunaseara la varsta de 25 ani mam imbolnavit de tbc pulmonar in urma caruia dupa 1 an tratament am ramas cu sechele si cu bpoc.as vrea sa stiu daca ma incadrez in grad de handicap daca aceasta boala am dobandito in adolescenta.acual am 36ani

 18. Buna ziua, as vrea si eu sa stiu daca diagnosticul de boala crohn intra pe lista bolilor cu handicap. pacientul a suferit si o operatie de o tumora infectioasa cauzata de aceasta boala si daca se incadreaza la ce grad de handicap intra. multumesc

 19. @ GH C – Gradul de autonomie in locuinta il stabileste o evaluare facuta de un asistent social desemnat de primaria de care apartineti. Acea evaluare insoteste actele medicale in procesul de stabilire a gradului de handicap.

 20. @ Larion ionut – Pentru incadrarea in grad de handicap va adresati comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, conform Legii nr. 448/2006.

 21. @ Delia Piti – Pentru incadrarea in grad de handicap va adresati comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, conform Legii nr. 448/2006.


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Blog la WordPress.com. | Tema Pool.
Entries și comentarii feeds.

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

%d blogeri au apreciat asta: