INCADRAREA IN GRAD DE HANDICAP

aprilie 3, 2013 la 9:57 am | Postat in LEGI SPECIALE, Proiecte IHTIS | 3 comentarii

CUNOSCANDU-NE DREPTURILE - COMBATEM DISCRIMINAREAOrice persoana fizica sau juridica interesata de modalitatea de incadrare in grad de handicap poate obtine informatiile dorite de la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Compartimentul de evaluare complexa inmaneaza fiecarui solicitant toate documentele tipizate ce urmeaza a fi completate in vederea intocmirii dosarului.

Cine face incadrarea in grad de handicap?
Incadrarea in grad si tip de handicap a adultilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Care sunt documentele necesare in vederea evaluarii complexe ?
Cererea de a fi examinat de comisie care va fi insotita de urmatoarele acte:
– documentatie medicala si examinarile complementare (bilete de iesire din spital; alte examinari);
– referat de la medicul specialist (pentru cazurile cu tulburari psihice si buletin de exaninare psihologica);
– adeverinta medicala (medicul de familie);
– copie buletin, carte de identitate;
– ancheta sociala (primaria de domiciliu);
– pentru cazurile de reexaminare, certificatul de persoana cu handicap anterior în original;
– decizie pensie, cupon de pensie, adeverinta de salariu (dupa caz).

Unde se depune dosarul?
Dosarul solicinantului se depune la Compartimentul de evaluare complexa care il verifica si il analizeaza. Daca dosarul este complet, se intocmeste Raportul de evaluare complexa cu propunerea de incadrare intr-un grad de handicap si comunica persoanei in cauza data la care aceasta urmeaza a se prezenta in vederea evaluarii. In cazul unui dosar incomplet se solicita completarea dosarului cu documentele care mai sunt necesare.

Daca nu va puteti deplasa, cine va ajuta?
In cazul persoanelor nedeplasabile, in baza scrisorii medicale si a anchetei sociale, evaluarea complexa se va efectua la domiciliul/resedinta persoanei in cauza.

Secretariatul comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap
Dosarele complete vor fi preluate de la Compartimentul de evaluare complexa de catre Secretariatul Comisiei de evaluare in baza unui centralizator semnat de ambele parti. Secretariatul comisiei inregistreaza dosarele in registrul propriu de evidenta ,iar operatorul de date din cadrul secretariatului, introduce datele solicitantului in calculator si intocmeste ordinea de zi, care va fi transmisa tuturor memebrilor comisiei in baza unui convocator semnat de presedinte.

In timpul desfasurarii sedintei de comisie se intocmeste procesul-verbal, care va fi consemnat in registrul de procese-verbale si va cuprinde date despre fiecare dosar analizat de comisie, gradul de handicap stabilit cu votul majoritatii membrilor, dosarele amanate precum si dosarele ale caror titulari nu s-au prezentat la comisie.

Procesul verbal se semneaza de catre presedinte, de membrii prezenti si de secretariatul comisiei, se numeroteaza paginile si poarta ştampila comisiei de evaluare.

Secretariatul comisiei, in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la data la care a avut loc sedinta, redacteaza certificatul de incadrare in grad de handicap, programul individual de reabilitare si integrare sociala si-l inmaneaza persoanei solicitante pe baza de semnatura.

Care sunt tipurile de handicap?
Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Care sunt gradele de handicap?
Gradele de handicap sunt: usor, mediu, accentuat si grav.

Ce puteti face daca nu sunteti de acord cu gradul de handicap care vi s-a acordat?
In termen de 30 de zile de la data comunicarii puteti depune contestatie la secretariatul comisiei, care va fi transmisa impreuna cu copia dosarului persoanei in cauza Comisiei Superioare de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Registrul de contestatii este gestionat de care Secretariatul comisiei de evaluare.

Care sunt prestatiile de care puteti beneficia conform legii?

a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 202 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 166 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;

b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 91 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 68 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. in cuantum de 33,5 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

Cum puteti beneficia de prestatiile sociale acordate prin lege?
Persoana care a obtinut certificatul de incadrare intr-un grad de handicap se va adresa Compartimentului de evidenta persoane adulte cu handicap, plata prestatii sociale si monitorizare servicii sociale in vederea intocmirii dosarului pentru acordarea de prestatii sociale. Persoanele care au obtinut certificatul cu gadul accentuat sau grav sunt indrumate pentru intocmirea unui dosar in vederea eliberarii legitimatiei de transport urban, bilete auto si CFR.

Mihaela Mihaescu

3 comentarii »

Feed RSS pentru acest post. TrackBack URI

  1. Un articol foarte bun care lamureste majoritatea aspectelor legate de subiect. Chiar era nevoie de un loc unde sa se centralizeze informatiile despre drepturile si obligatiile persoanelor cu handicap si acest blog tocmai asta face (printre altele). Stiu cat efort a costat scrierea fiecarui rand si eu personal apreciez ceea ce faci si ma bucur de fiecare articol nou.

  2. Da , dar cand ajungi acolo te papa lupii. Presedinta si cu membrii comisiei ies la 40 min. la cafea si tigari si tu stai 3 ore sa-ti spuna “Nu figurati in nomenclatorul de boli cu handicap ” fara a citi macar hartiile pe care i le duci. Eu,cu cancer maling gradul 3 in regim de chimioterapie nu beneficiez de nici un grad de handicap.Eu le invit pe cucoanele alea care nici nu stiu ce-i cu ele ,sa vina sa stea trei-patru zile sa faca si ele citostatice si injectiile dupa si sa vada cum e .Atunci vor fi mai atente la hartiile pe care le ducem .

  3. @ nina – in fiecare oras exista “Protectia Consumatorului”. Sesizati respectiva problema si, treptat, lucrurile se vor schimba…


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com. | The Pool Theme.
Entries şi comentarii feeds.

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: