Viata Independenta 1

Iulie 1, 2008 la 7:25 am | Publicat în Diverse, Informatii utile, Problemele noastre, Si tu poti!, Viata in fotoliul rulant, Viata independenta | Lasă un comentariu
Deseori, tinerii cu dizabilitati fizice se gandesc cu teama la ziua in care familiile nu-i vor mai putea ajuta. Gandul internarii intr-un asezamant social ii inspaimanta, si, cu toate acestea, cauta alternative in ultimul moment; iar daca gasesc ceva informatii, punerea lor in practica cere timp, resurse financiare, efort fizic indelungat etc.
Viata independenta reprezinta modul de a trai zilnic cu indeplinirea de catre persoana insasi a serviciilor vietii de zi cu zi, inclusiv satisfacerea nevoii de relationare cu ceilalti si a posibilitatii de a te descurca singur in plan financiar. Cei ce nu se preocupa de timpuriu de toate acestea, au sanse minime de a ramane in propria casa, cand ajutorul familiei va inceta.
Eu insami am fost incercata de astfel de ganduri. Raspunsul l-am gasit usor, in vietile semenilor care, in fotoliu rulant fiind, traiau independent. Din experienta lor am invatat ca, pentru a trai independent, tanarul cu dizabilitati fizice are nevoie de:
– un instrument asistiv (fotoliu rulant, cadru de mers, carja, baston etc.);
– o adaptare corespunzatoare a locuintei in care isi desfasoara activitatea;
– incredere din partea familiei sau a persoanelor alaturi de care convietuieste.
A amana punerea in practica a acestor conditii, inseamna a nu putea fi nicicand tu insuti.
Este greu … Comoditatea, graba, mila exagerata si nemotivata, lipsa resurselor financiare necesare accesibilizarii, opozitia, ignoranta… impiedica permanent crearea cadrului prielnic cresterii gradului de independenta.
Daca eu am reusit, inseamna ca se poate… (va urma)