Despre discriminare

Iulie 21, 2008 la 11:12 am | Publicat în Cum ne vad ceilalti, Invata sa ma accepti!, Problemele noastre, Viata in fotoliul rulant | 1 comentariu

Discriminare este atunci cand oamenii sunt tratati diferit, pentru ca sunt diferiti. O persoana cu dizabilitati poate intampina patru tipuri de discriminare.

1) Cand este tratata mai rau decat o alta persoana fara dizabilitati.
De exemplu: O persoana face aceeasi munca la fel ca si colegul sau, dar este platita mai puţin pentru ca are o dizabilitate. Acest lucru se numeste discriminare directa.

2) Discriminare este si atunci cand angajatorii vor ca oamenii sa stie lucruri care nu sunt necesare pentru munca respectiva.
De exemplu: cand angajatorul cere permis de conducere celui ce vrea sa lucreze intr-un bar. Acest lucru se numeste discriminare indirecta.
3) Hartuirea este, de asemenea, interzisa, fiind o forma de discriminare. Hartuire este atunci cand oamenii sunt insultati sau molestati de catre alti oameni. De exemplu: insultarea celor ce au o dizabilitate.

4) Persoanele cu dizabilitati au nevoie, uneori, de ajutor la locul de munca.
De exemplu: perspoanele cu dizabilitati au dreptul sa ceara un sprijin special pentru a invata mai repede sau pot, de asemenea, sa ceara mai mult timp ca sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu. Acest lucru se numeste tratament rezonabil. Daca angajatorul refuza, aceasta este tot o forma de discriminare…

(va urma…)

1 comentariu »

1. uitati-va si dumneavoastra ce ne ofera societatea romaneasca:
    cerinte la care o persoana normala pretinde cel putin 500 e ei ofera sub 200 si cerinta expresa de persoana cu handicap.