Relatia deficienta – dizabilitate – handicap

August 20, 2008 la 5:15 am | Publicat în Cum ne vad ceilalti, Informatii utile, Viata independenta | 2 comentarii
Etichete: ,
Relatia deficienta – dizabilitate – handicap a fost stabilita de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S.). Conform acestei surse (O.M.S.), chiar daca intre cele trei cuvinte exista o relatie, ele NU sunt sinonime. Primul termen se refera la boala propriu-zisa, al doilea descrie gradul de diminuare a uneia sau mai multor abilitati, iar cel din urma semnaleaza lipsa amenajarilor din mediul inconjurator. Fac aceste precizari intrucat exista adesea confuzie intre cuvintele respective.
O alta mare confuzie se face si intre tipurile de deficiente: fizice, vizuale, auditive, surdocecitate, somatice, mintale, psihice, HIV/SIDA, asociate, boli rare.
Intrucat prin activitatea asociatiei noastre ne preocupam indeosebi de problemele intampinate de tinerii cu dizabilitati fizice, voi prezenta, in mare parte, aspecte din viata acestora.
Fiecare deficienta genereaza una sau mai multe dizabilitati (in cazul deficientelor asociate). De aceea, fiecarei persoane cu dizabilitati i se stabileste, de catre Comisia de Expertiza Medicala si Evaluare a Fortei de Munca, un grad de handicap (terminologia in vigoare foloseste inca acest termen pentru dizabilitate): usor, mediu, accentuat si grav.
Exista si cazuri cand cineva poate avea o deficienta care sa nu genereze diminuarea majora a abilitatilor de baza (ex. lipsa unui deget). In aceasta situatie, nu se poate spune despre persoana respectiva ca are o dizabilitate.
Incadrarea intr-un grad de handicap este, de asemenea, inteleasa gresit. Gradul de handicap stabilit ar trebui sa reflecte masura in care se cere a fi adaptat mediul fizic in care vietuieste persoana in cauza. Toate facilitatile financiare sau materiale acordate de catre stat persoanei cu dizabilitati si familiei sale ar trebui folosite, in cea mai mare parte, pentru cresterea gradului de independenta personala.
Din pacate, perceptia generala e alta: cu cat creste cerinta de accesibilizare a mediului ambiant (inconjurator), cu atat deznadejdea ii cuprinde mai mult pe oameni. In viziunea majoritatii, un handicap grav impune DOAR un program de recuperare medicala intens, pe durata nedeteminata, fara a mai face nimic altceva. TOTAL GRESIT !!!

O astfel de mentalitate genereaza:

izolare, inactivitate, singuratate, suferinta…

Stabilirea unui handicap grav defineste un intreg ansamblu de adaptari ale mediului fizic si impune indreptarea atentiei si a preocuparilor zilnice spre TOT ce este necesar si posibil de achizitionat si transformat pentru amenajarea corespunzatoare a locuintei.

Este adevarat ca majoritatea familiilor in care exista persoane cu dizabilitati, folosesc resursele financiare primite pentru amenajarea locuintei, dar pentru a o mobila dupa ultima moda, creand fiicelor/fiilor cu dizabilitati un confort deosebit.

Sunt multi tineri cu dizabilitati carora nu le lipseste nimic, dar faptul ca nu au libertatea de a se misca in voie prin casa ii demoralizeaza enorm. Intr-o casuta modesta sau intr-un palat de aur inactivitatea si singuratea ucid la fel, iar eticheta pusa de membrii societatii in astfel de cazuri este extrem de dura: „a ajuns leguma” sau „nu este bun de nimic”.

Si o locuinta adaptata corespunzator nevoilor persoanei cu dizabilitati fizice poate arata bine, avand un aspect primitor.

Sunt multi utilizatori de fotolii rulante care locuiesc singuri. Au nevoie de ajutor, dar temporar, astfel incat isi platesc serviciile fiecare dupa necesitati. Integrarea lor sociala este evidenta. Asta nu inseamna ca s-au vindecat, ci ca au dobandit un grad sporit de independenta ce le permite sa vietuiasca firesc, sa se gosposareasca singuri, sa isi asume responsabilitatea pentru propria viata.

De la acestia avem multe de invatat !

Orice activitate casnica se poate realiza din pozitia sezand.

Pentru a atinge astfel de mici „performante” este nevoie de informatie, de intalniri si comunicare intre persoane cu dizabilitati fizice similare. Aceasta este preocuparea noastra.

VA ASTEPTAM LA IHTIS!

1. salut ,
    sant din galati, am avut mari probleme de integrare sociala,acu sant somera, 2 copii studenti,realizarea vietii mele, un sot care s-a plictisit de prezenta mea, viata dura m-a facut sa merg mai departe, ce-a fost am vazut, ce-o fi vom vedea.
    maria

2. Nu dispera! Roagă- te la DUMNEZEU să aibă grijă de voi; EL vă va ajuta! Doamne-ajută!