Despre adaptarea mijloacelor de transport

august 26, 2008 la 2:09 pm | Publicat în Cum ne vad ceilalti, Invata sa ma accepti!, Noi si ei, Viata in fotoliul rulant | Lasă un comentariu
Etichete: , ,
Putini sunt cei care stiu ca in spatele facilitatilor destinate inlesnirii accesului persoanelor cu dizabilitati in locurile publice stau eforturile si demersurile celor ce au sustinut mereu ca: beneficiind de facilitatile ce stau la baza afirmarii lor, persoanele cu dizabilitati isi vor putea manifesta ideile, calitatile, aptitudinile, vor putea infaptui ceea ce gandesc si vor ajunge cu usurinta sa isi implineasca dorintele.
Inversunarea cu care a fost respinsa la inceput ideea amplasarii rampelor de acces la locuinte si institutii publice, s-a moderat. Niciunul dintre prognosticurile celor potrivnici nu s-a împlinit. Cu unele exceptii, atat estetic cat si functional, rampele executate usureaza nu doar eforturile utilizatorilor de fotolii rulante, ci si ale mamelor, gospodinelor, batranilor, tuturor celor care folosesc instrumente asistive.
Problema cea mare este aceea ca oamenii nu inteleg nici acum prea bine utilitatea rampelor.
De cativa ani, unele mijloace de transport in comun sunt adaptate (cu rampa la usa din mijloc). Teoretic, printr-o simpla apasare de buton utilizatorii de fotolii rulante pot urca sau cobori din mijlocul de transport in siguranta, fara efort, supravegheati fiind de soferul dispus a-i ajuta la nevoie. Practic, situatia e alta …
Un prim obstacol il reprezinta calatorii, ce se imbulzesc la usa din mijloc (cea cu rampa). Odata urcati in autobuz, stationeaza pe platforma in cauza, privind lung si cu nedumerire spre insotitorul sau persoana in carucior care ii roaga sa faca un pas in spate pentru a elibera rampa, astfel incat sa poata fi rabatata manual spre exterior si utilizata. O alta problema o constituie ignoranta sau comoditatea soferilor, care ar trebui sa apropie masina de asfalt, pentru a reduce gradul mare de inclinatie a rampelor, insa putini isi fac datoria, din pacate.

Pe langa acest tip de autobuze, in Bucuresti exista doua autobuze adaptate si in interior, destinate inchirierii pentru activitati de grup ale utilizatorilor de fotolii rulante.

Este doar un început… Lupta continua. Important este sa actionam impreuna, persoane cu si fara dizabilitati, avand convingerea ca: nu trebuie sa asteptam ca ceva sa se intample, ci trebuie sa facem NOI sa se intample ceva.

Reclame

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )