ASISTENTUL PERSONAL

Septembrie 8, 2008 la 2:23 pm | Postat in Informatii utile, Viata in fotoliul rulant | 6 comentarii

1. Ce este asistentul personal?

Asistentul personal este persoana angajata prin contract individual de munca pentru a se ocupa de persoana cu handicap care nu se descurca singura. Asistentul personal poate fi chiar una dintre rudele persoanei cu handicap sau poate fi un asistent personal profesionist.

2. Cine poate beneficia de un asistent personal?

– Persoana cu handicap grav are dreptul, in baza evaluarii socio-psihomedicale, la un asistent personal.
– Adultul cu handicap grav sau accentuat care nu dispune de spatiu de locuit, nu realizeaza venituri ori realizeaza venituri de pana la nivelul salariului mediu pe economie poate beneficia de ingrijirea si protectia unui asistent personal profesionist.

3. Cine poate fi asistent personal?

Poate fi incadrata cu contract individual de munca in functia de asistent personal, persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
· are varsta minima de 18 ani impliniti;
· nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni care ar face-o incompatibila cu exercitarea ocupatiei de asistent personal;
· are capacitate deplina de exercitiu;
· are o stare de sanatate corespunzatoare, atestata de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate;
· a absolvit cel putin cursurile invatamantului general obligatoriu, cu exceptia rudelor si a finilor pana la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum si cu exceptia sotului sau sotiei, dupa caz; in situatii exceptionale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local in a carui raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana care urmeaza sa indeplineasca functia de asistent personal, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap poate aproba derogarea de la indeplinirea conditiilor de studii si in cazul altor persoane.

4. Cine angajeaza asistenti personali?

Contractul de munca al asistentului personal profesionist se incheie de catre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului judetene, respectiv locale, ale sectoarelor municipiului Bucuresti, sau de catre furnizorii de servicii sociale privati, acreditati in conditiile legii.

5. Care sunt obligatiile asistentilor personali?

La cele mentionate pe acest site, noi am adauga:

– sa se preocupe indeaproape de adaptarea mediului fizic, a obiectelor…, in mod corespunzator abilitatilor tinerilor asistati, implicandu-i direct in activitatile cotidiene.

Integrarea sociala a tinerilor cu dizabilitati incepe in familie, din prima clipa a fiecarei dimineti, iar cel de care depinde acest lucru este – in primul rand – ASISTENTUL PERSONAL.

1. Intr-o societate indiferenta si bolnava, in care singurul lucru care-i mai anima pe oameni este obtinerea unui folos material imediat, e foarte greu sa-i determini chiar pe asistentii personali sa se implice intr-un proiect social din care ei sa nu aiba nimic de castigat.
    Cu foarte putine exceptii, nu prea exista asistenti personali care sa fie in mod real preocupati de cresterea gradului de independenta a celor aflati in grija lor. In primul rand, daca acestia din urma ar deveni „prea independenti”, ei, asistentii, si-ar pierde „painea”. Apoi, din discutiile cu persoane cu dizabilitati fizice dobandite de-a lungul vietii, am inteles ca nici macar familia nu le sare in ajutor cand sunt prin spitale si ar avea nevoie de cineva sa le dea o cana de apa, de exemplu. In schimb, si familia, si potentialii asistenti personali incep sa roiasca in jurul tau atunci cand e rost de un castig material. „Li se face mila” de tine cand se gandesc la folosul lor, cu alte cuvinte la ei, de fapt. Trist, nu?… dar adevarat. :((

2. In general, asistentul personal al tanarului cu dizabilitati este mama sa. Ori, este greu de crezut ca o mama se gandeste mai mult la aspectul financiar, decat la binele fiului/fiicei sale. Exista insa o exagerata „cocoloseala” din partea mamelor, si, chiar daca sunt constiente ca gresesc prin comportamentul lor, nu si-l schimba din mila, spun ele.
    Apoi, teama pierderii drepturilor banesti este nejustificata. Sporirea gradului de independenta nu rezulta din vindecarea bolii care genereaza dizabilitatea, ci, din accesibilizarea mediului inconjurator care genereaza inlaturarea handicapului.
    Personal, am o dizabilitate fizica severa, dar prin casa ma auto-servesc. Am nevoie de ajutor in anumite imprejurari, insa 75% sunt independenta. Am aceleasi drepturi ca cei ce stau numai in pat, dar pot ajunge singura in orice colt al locuintei utilizand un fotliu rulant. Castigul este imens: sarcinile asistentului personal scad, efortul sau fizic este mult diminuat, iar banii primiti sunt aceiasi.

3. persoana cu grad accentuat de handicap beneficiaza de asistent personal?multumesc

4. vorbesc in numele mai multor mamici asistenti personali pentru copilul lor.exista 2 categorii de asistenti cei angajati de parinti unui copil cu dizabilitati si parinti ai copilului.Ce nu inteleg este de ce suntem platiti la fel .acestia dupa 8ore pleaca eu pot sa-i spun copilului mi-am terminat serviciu.unde trebuie sa mergem pentru aceasta problema ,de ce nimeni nu face nimic pentru asa ceva .sa nu credeti ca cersim ceva dar vrem o separare de categorii sunt atatea mamici chiar bunici in asemenea situatie,intelegem ca suntem angajatii ai aceeasi institutii dar avem serviciu diferit,ei in propriu sens al cuvantului noi parintii dupa 8 ore cu multumiri parinti

5. @ Roxana – Suntem intrutotul de acord cu toate mamicile, fiind si parintii nostri in aceeasi situatie. Ceea ce se stie mai putin este faptul ca si pentru aceste modeste facilitati, ONG-urile au militat ani in sir. Lupta noastra de a schimba mentalitati continua. Din pacate, sunt atat de putini cei care lupta alaturi de noi pentru imbunatatirea acestor drepturi… Oare de ce?

6. Poate cineva sa-mi spuna daca tatal unui copil mic (6luni) cu handicap grav (operat la varsta de 3 saptamini pe cord – transpozitie vas mari (aorta si artera)) poate sa devina asistent personal in conditiile in care este angajat, dar bunica care este casnica si are 50 ani? Stie cineva ce demersuri trebuiesc facute?

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare: