Cu totii sa facem inca un pas catre incluziunea sociala a tinerilor cu dizabilitati fizice

Ianuarie 21, 2009 la 11:23 am | Publicat în Campanii IHTIS, Ganduri, Informatii utile, Invata sa ma accepti!, Problemele noastre, Proiecte IHTIS, Si tu poti!, Viata in fotoliul rulant, Viata independenta | Lasă un comentariu

Candva s-a nascut proiectul, apoi au aparut oamenii care au inteles necesitatea construirii Centrului de Viata Independenta si s-au hotarat sa puna umarul pentru a realiza acest vis.

Cu putina vreme in urma a fost demarata campania ,,350.000 de Euro = Solidaritatea a 350.000 de oameni.” Raspunsurile la invitatia la solidaritate nu au intarziat sa apara, dovada fiind initiativele de promovare a actiunii, mana de ajutor intinsa atunci cand s-au ivit dificultati. Sumele stranse deja in conturile asociatiei pana acum, ne dau sperante.

Toti cei care au ales sa se implice, sub o forma sau alta, in cadrul campaniei au facut un pas catre incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati.

Incluziunea sociala se refera la schimbarea atitudinilor si practicilor din partea indivizilor, institutiilor si organizatiilor, astfel incat toate persoanele, inclusiv cele percepute ca fiind ,,diferite” din cauza unor deficiente sa poata contribui si participa in mod egal la viata comunitatii din care fac parte.

Stim foarte bine ca, de multe ori, persoanele cu deficiente fizice, si nu numai, sunt privite ca fiind diferite si din pacate oamenii sunt atat de absorbiti de diferente, incat uita sa vada asemanarile. Diferentele exista si nimeni nu le poate nega, insa esential este sa se inteleaga faptul ca in ciuda acestora persoanele cu dizabilitati pot duce o viata cat mai aproape de normal.

Vorbeam in radurile de mai sus de schimbarea atitudinilor si practicilor din partea organzatilor. Dupa cum se stie in cadrul centrului de viata independenta beneficiarii nu vor fi tratati ca pacienti, ci ca oameni care au venit nu numai sa invete cum sa faca fata anumitor situatii, ci, mai mult, ca sa impartaseasca si altora din experienta lor. Tocmai din specificul acestui tip de relatie – fiecare va fi invatat, dar va si invata pe altii, la randul sau – vine schimbarea de atitudine efectuata de proiectul implementat de Asociatia IHTIS.

Schimbarea va fi pusa in practica atunci cand centrul va exista la modul real. Important e ca in demersul nostru sa fim sustinuti in continuare de dumneavroastra!

Ana – Maria Cretu