Festival folcloric la tarmul marii

Iunie 21, 2009 la 10:08 am | Publicat în Ganduri, Invata sa ma accepti!, Si tu poti!, Viata in fotoliul rulant, Viata independenta | 9 comentarii

In perioada 16 – 21 iunie a avut loc pe litoral a V-a editie a Festivalului International de Folclor pentru Copii si Tineret “Dobroge, Mandra Gradina”, eveniment care, pentru prima data, a inclus in acest an Sectiunea “Tineri si copii cu dizabilitati”.

Pe scena amenajata in Eforie Sud, multi dintre tinerii interpreti populari cu diferite deficiente au demonstrat celor prezenti ca au capacitatea de a obtine multe note de 10, ca prin talentul avut pot primi ropote de aplauze, ca stiu si pot reprezenta cu succes Romania in competitii folclorice.

DSCF3280 Un juriu si o prezentare de exceptie: omenie, solidaritate, admiratie si la final .. note. Am analizat fiecare detaliu in parte, din dorinta de a strange suficiente informatii si imagini.
DSCF3268

Am observat si un aspect ce mi-a amintit de copilarie: mai exista inca dascali in scolile speciale care indruma elevii cu dizabilitati superficial si care, au confundat un eveniment international cu o serbare scolara. Am certitudinea ca 2, 3 dintre concurenti, cei care au obtinut note ceva mai mici decat colegii lor, pot sluji folclorul romanesc si altfel decat prin cantec: pot crea instrumente muzicale, pot compune versuri etc, numarandu-se astfel si ei printre premiantii unor festivaluri. Sincer MERITA!!!
DSCF3272

Cat suflet pun cei cu dizabilitati in ceea ce fac, reiese din replica unui concurent de numai 9 ani, Alexandru din Suceava, ce a stat in picioare peste 4 ore, replicand: “Nu vreau sa ma asez, ca mi se boteste (sifoneaza) costumul popular”.

Cu siguranta, multi alti copii si tineri cu dizabilitati isi alina prin cantul popular sufletul. Pe toti acestia ii asteptam sa ne contacteze, iar peste un an, la tarm de mare, sa dovedim a fi reprezentanti merituosi ai folclorului romanesc.

Multe din cuvintele ce descriau dorinta de afirmare a tinerilor concurenti cu dizabilitati erau culese din materialele de promovare IHTIS, fapt ce ne onoreaza. Multumiri celor doi prieteni-prezentatori – domnii GEORGEL NUCA si FLORIN RACOCI – care in fata a sute de oameni si-au manifestat bucuria ca IHTIS are un reprezentant in public, in apropierea juriului (deocamdata).

DSCF3290

In acest an prezenta IHTIS s-a facut simtita si prin Cartea „SUFLET LANGA SUFLET PRIN CANTEC”, ce a fost daruita membrilor juriului, tuturor concurentilor, dar si spectatorilor prezenti care isi manifestau interesul fata de aceasta.

Ne dorim mult, ca in alte evenimente similare, din partea IHTIS sa avem reprezentanti si pe scena, in concurs. Asadar, va rugam, daca indragiti folclorul si aveti sentimentul ca puteti urca intr-o zi pe scena, nu ezitati sa ne contactati !!!

1. Felicitari pentru inca un eveniment pe care l-ai bifat in ,,agenda de lucru” IHTIS!! Bravo, Michi!!!

2. Un gand nobil care nu face altceva decat sa intregeasca corpul societatii acesteia din care mult timp i-au lipsit membrele…
    Felicitari si cu Dumnezeu inainte, fiindca aici este vorba despre un act revolutionar. Revolutionar pentru ca se detroneaza sterotipuri, imagini ale mass-mediei si se face loc sufletului, cu toate darurile sale inzestrate.
    Succes sa aveti, sa avem, in toate!
    Doamne ajuta

3. felicitari si pentru acest eveniment…succes la urmatoarele…

4. ACESTIA AU FOST EROII CU DIZABILITATI IN 2009:

Trofeul „Dobroge, Mandraa gradina“ i-a revenit Liceului „Moldova“ din Targu Frumos, care a avut cei mai mulţi laureati cu premiul I.

Castigatorii sectiunii de interpretare – solisti vocali si instrumentisti cu dizabilitati au fost premiati la Albesti:

La categoria de varsta 8-13 ani…
    – Premiul I i-a revenit Mariei Bacauanu (Botosani),
    – Pe locul al II-lea s-au clasat Andreea Maftei (Iaşi) si Livia Miron (Vaslui).
    – Mentiuni au primit Ionela Colodiuc (Botosani) si Andrei Tirna (Bacau).

La categoria 14-18 ani…
    – Premiul I i-a revenit lui Gheorghita Cornea (Suceava) si Roxanei Poiana (Bacau),
    – Pe locul al II-lea s-a clasat Oana Mocanu,
    – Premiul al III-lea i-a revenit Florinei Novac (Roman).
    – Mentiuni au primit Alexandru Radulescu (Constanta) si Lucica Mahmote (Iasi).

La secţiunea instrumentisti, categoria de varsta 8-13 ani…
    Premiul I – nu s-a acordat
    Premiul al Il-lea Alexandru Cozaciuc – la fluier (Suceava),
    Premiul al III-lea i-a revenit lui Andrei Tarna – la acordeon (Bacau).

5. As vrea sa-i felicit pe acesti copii cu totul deosebiti, doar faptul ca juriul a fost foarte exigent fiind prima editie, a facut ca acesti concurenti sa nu fie si mai sus.
    Inca odata felicitari si va imbratisez cu drag, „PREZENTATORUL”.

6. felicitari pt.concurs.dar am vrea si niste imagini filmate cu copii de la tg.frumos daca are cineva.va multumesc

7. Si eu am fost in ansamblul ‘HORA’, din Draganesti-Olt.

8. Toti copiii ati fost MINUNATI. Atmosfera ce ati creat-o nu poate fi uitata nicicand. FELICITARI !

9. Ei, ce situatie, este toamna, afara ploua, sufletul un pic trist, ceva probleme personale nu-mi dau pace. Prietena sufletului meu este plecata acolo la cea de-a doua casa a ei „DUMENI” si discutia prin telefon nu-i tocmai buna. Ce imi zic, hai sa intru un pic pe blog la IHTIS sa vad ce mai este pe acolo.
    Deodata, in mintea mea apare un gand, mai sa fie! Nu am fost noi in stare sa realizam festivalul propus. Offff! Cand deodata gandul ma poarta si-mi spune cineva de sus: NU-I TIMPUL TRECUT – pregateste ca acel festival „SUFLET LANGA SUFLET PRIN CANTEC” sa aiba loc. Ei, bine, in loc sa-mi pun intrebari cum? cu ce?, ei bine, nu a fost nevoie sa ma intreb, ptr ca deodata aveam in gand totul.
    Acel festival se va realiza dar …………. va fi unul cu totul si cu totul special, va fi unul unde toti cei ce vor fi prezenti vor plange de fericire, va fi unul unde vom fi copii ptr 3 ore va fi ……………………………… un festival de COLINDE SI CANTECE DE IARNA, abia acum inteleg totul, asa a fost randuit de Sus, asa a fost scris ca „suflet langa suflet prin cantec” sa fie diferit, sa fie chiar de suflet.
    Locatia va fi cea pe care voi oamenii o veti decide, unde ni se va intinde o mana de ajutor acolo va poposi festivalul IHTIS. Haideti ca acest festival sa fie daruit celor care il merita, celor care vor intelege ce inseamna SA FIM IMPREUNA INTREGI.
    EU UNUL ABIA ASTEPT SA AUD CLOPOTEI SI GLASURI CRISTALINE SI ABIA ASTEPT SA O VAD PE MICHI MIHAESCU IMANAND TROFEUL FESTIVALULUI.
    Castigatorul va fi unul fericit cu adevarat si stiti de ce? ptr ca nu am intalnit in 43 de ani un om mai bland si mai plin de emotie atunci cand urca pe scena, pentru ca este scris undeva ca in luminile reflectorelor si in aplauze furtunoase sa iasa pentru imanarea trofeului acest om, MIHAELA MIHAESCU.
    Am fost primul care a vrut sa renunte la realizarea acestui festival, dar de acum totul este privit altfel….
    Doamne ajuta si da bine ,,, FESTIVALUL SE VA TINE ,,,