A doua editie a Bibliotecii Vii s-a incheiat

Iulie 20, 2009 la 4:04 pm | Publicat în Cum ne vad ceilalti, Invata sa ma accepti!, Noi si ei, Si tu poti! | 4 comentarii

DSCF3509

In cele 3 zile ale evenimentului, 3 “carti vii” – membre IHTIS – au incercat sa inlature prejudecatile a 30 de cititori. Unii cautau diferente – dar au gasit asemanari, altii doreau sa-si satisfaca doar curiozitatea – dar au constatat ca timpul alocat citirii (40 minute) este extrem de scurt fata de grosimea cartii, iar alta parte din cititorii nostri cautau raspunsuri pentru propria viata sau pentru rezolvarea problemelor semenilor cu dizabilitati.

Concluziile cititorilor ne bucura. Iata cateva dintre acestea.

“Am invatat …

–        cate putin din experienta cartilor, din buna-dispozitie si bucuria cu care iti traiesti viata;

–          experienta vietii pozitive;

–          ca trebuie sa ma implic voluntar;

–          sa aleg sa fac ce-mi place in viata;

–          sa “citesc’ oamenii, sa ma apropii de ei;

–          ca lucurile nu sunt asa cum par;

–          ca fiecare carte (om) are o poveste si merita citita;

–          ca este important sa faci ceea ce iti place in viata, indiferent de consecinte

–          ca poti scrie o carte, citind o carte vie;

–          oricine este o carte, ce merita citita;

–          din experienta de viata a unor persoane cu alte stiluri de viata;

–          cum e sa asculti, sa fii ascultat;

–          ca toti suntem egali;

–          ca oamenii sunt speciali in felul lor.”

ANA-MARIA CRETU marturiseste:

DSCF3550

“Am fost o carte vie…, una a carui titlu a fost “Student si voluntar cu dizabilitati”. Prin intermediul ei, mi-am propus sa atrag atentia asupra faptului ca ar fi de dorit ca oamenii sa nu se opeasca doar la imaginea exterioara. Asadar, mi-am invitat cititorii sa priveasca dincolo de ea. Imi place sa cred ca “exercitiul” mi-a reusit in mare parte si ca cititorii mei vor adopta aceasta atitudine si fata de alte persoane cu dizabilitati. Un alt scop al meu a fost sa atrag noi forte in asociatie, voluntari si colaboratori. In timp, voi vedea daca am reusit.

Postura de “carte vie” reprezinta o frumoasa si interesanta experienta de invatare. Privesc totul ca pe un schimb reciproc de idei si opinii, o posibilitate de a cunoaste oameni noi. Frumusetea experientei vine din faptul ca poti observa reactia cititorului: un zambet calm, bucuria de a descoperi ca suntem la fel, o usoara neliniste, o frantura de timiditate.

Ma bucura faptul ca aceasta carte a fost deschisa si ca, la randul meu, am avut prilejul sa deschid alte carti si sa vad echipa ART FUSION la lucru.

O alta “carte vie” IHTIS, ANA-IRINA BODRON, afirma:

DSCF3533

“A fost o experienta unica. Una dintre tinerele cu care am conversat venea din Spania. Am avut astfel ocazia sa imi verific cunostintele de limba spaniola.de mult imi doream asa ceva.”

Personal, pot spune ca:

DSCF3547

Am fost placut surprinsa sa aflu ca sunt rasfoita din dorinta de a ma cunoaste a acelora ce au vazut viralul “Poti ajuta? Sigur ca da!”. Spre deosebire de prima editie, cand cititorii mei au fost in general studenti, acum am discutat si cu persoane de varsta medie. Unii cititori au recunoscut ca m-au remarcat si la prima editie, in luna mai, si au revenit in biblioteca, convinsi fiind ca voi fi din nou prezenta, spre a le impartasi si lor din experienta mea.

DSCF3538

La sfarsitul fiecarei zile, „cartile” aveau ocazia de a veni cu propuneri pentru urmatoarea editie a Bibliotecii Vii, ce se va organiza probabil peste alte 10 saptamani. Am atras astfel atentia organizatorilor cu privire la accesibilizarea spatiului destinat bibliotecii, astfel incat si utilizatorii de fotolii rulante sa se poata numara printre cititori.

Pe toata durata evenimentului, atmosfera a fost intretinuta de tineri ce faceau animatie stradala.

DSCF3531

1. Felicitari! Din pacate n-am fost prezenta la cea de-a doua editie a ,,Bibliotecii Vii,” insa ma asteptam ca totul sa mearga ca pe roate. Dovada ca nu m-am inselat sunt reactiile voastre pe care le-am citit pe blog.

2. Interviul dat de ANA-MARIA CRETU, aici: http://www.clickpentrufemei.ro/Oameni_si_destine/de-ce-e-bine-sa-faci-voluntariat

3. draga Michi, felicitari din nou…ma bucur sa vad ca mobilizezi…daca la prima editie ai fost prezenta singura,faptul ca acum ati fost trei fete, e mare lucru

4. A fi persoana cu dizabilitate fizica poate fi putin frustrant si respingator la prima vedere, pentru cei din jur. Asta depinde de capacitatea ficarui om de a percepe handicapul in sine. Reusim sa intelegem luand contact direct cu acele persoane. Nu poti spune nu vreau sau nu pot, fara sa fi incercat. Atunci, o persoana cu dizabilitate, vazand ca nu este respinsa prinde aripi divine pentru a-si continua drumul in viata. Prin credinta, sprijin si incredere se poate darama orice bariera.
    In postura de Carte m-am simtit ascultata, cu adevarat pentru prima data. Am simtit ca ceea ce spun eu ajunge la urechile si in sufletul persoanei din fata mea. Stiu ca in interiorul lor, in mintea lor ceva s-a schimbat, ca tot ceea ce a fost neclar pana atunci, acum este deslusit.
    Singuratatea distruge tot ce este mai frumos in viata unui om. Legaturile de prietenie dintre oameni trebuie sadite cu dragoste si devotament pentru a putea prinde radacini puternice.
    Sinceritatea pe care am intalnit-o la cititorii mei, m-a facut sa-mi dau seama ca in lumea asta mare exista loc si pentru noi, si, mai ales, ca destinul poate fi uneori asa cum vrei tu sa fie. Majoritatea cititorilor mi-au spus ca nu stiu daca ar putea sa razbata in lumea asta plina de rautati in care traim. Se intrebau cum decurge o zi din viata mea. Ce planuri de viitor am. Le-am spus ca fac ceea ce fac si ei. Sunt un om cu sentimente, dorinte si nazuinte.
    Discriminarea doare dar poate fi indulcita prin credinta, incredere si speranta. Sperati, iubiti si fiti uniti!