Biblioteca Vie III

Septembrie 14, 2009 la 9:18 am | Publicat în Cum ne vad ceilalti, Si tu poti!, Viata in fotoliul rulant | Lasă un comentariu

ONG Fest este cel mai mare eveniment al societatii civile romanesti si s-a desfasurat intre 11 si 13 Septembrie in centrul vechi al Bucurestiului. Evenimentul este un promotor al comportamentului filantropic si voluntar, precum si al participarii publice si a reunit in acest an peste 150 de ONG-uri, donatori, fundatii corporatiste, companii, institutii publice si peste 15.000 de vizitatori, in cele trei zile de spectacole, concerte, expozitii de fotografie, teatru stradal, seminarii si dezbateri.

ONGFest este organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si finantat de Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe.

Fiecare ONG a avut standul sau in care si-a prezentat activitatea. Fiecare ONG a avut echipa (membrii si voluntari) care timp de trei zile au stat de vorba cu trecatorii, i-au informat, le-au daruit pliante, au schimbat mentalitati, au stabilit viitoare colaborari sau prin simpla prezenta, incercau sa spuna publicului larg si presei: NOI EXISTAM SI FAPTUIM.

Am stat in aceasta atmosfera 3 zile si privind ce se petrecea in jur, nu incetam sa gandesc si sa ma intreb: SI NOI FAPTUIM – SI NOI EXISTAM – UNDE NE ESTE STANDUL?

Toti cei pezenti acolo au probleme similare noua, pentru toti timpul e limitat, tuturor le este draga comoditatea… dar… au trecut peste toate si … au fost acolo.

Am fost si noi, travestiti oarecum (sincer, asa m-am simtit), intrucat promovam IHTIS, prin intermediul ART FUSHION, in cadrul Living Library (Biblioteca Vie).

DSCF3692

De ce am existat asa si nu altfel? Nu este intrebarea mea, ci a unui cititor – la randul sau tanar cu dizabilitati, care cu tristete in glas, m-a intrebat: cine-i vinovat de lipsa implicarii tinerilor cu dizabilitati in astfel de actiuni?

Ce i-as fi putut raspunde: „eu am vrut si am ajuns – sunt carte, tu ai vrut si esti aici – cititor, restul – sunt acasa … singuri si tristi. Si noua ne este greu, dar de fiecare data PUTEM pentru ca VREM”.

M-au rasfoit 10 cititori… Unii tematori, altii curiosi… dar, fiecare in parte, cu dorinta reala de a se informa.

DSCF3693

Oameni ce mi-au ramas la suflet …

DSCF3719

… indiferent daca ne vom mai intalni sau nu vreodata.

DSCF3706

Iata cateva dintre concluziile cititorilor, ce au rasfoit diverse carti la Biblioteca Vie. Acestia au invatat …

– ca poti sa fi util, sa ajuti, sa te implici. Daruind vei primi!

– despre importanta comunicarii

– ca uneori visele pot deveni realitate

– ca atata vreme cat ai urechile pregatite sa asculte, sansele de a discrimina o persoana scad dramatic

– ca toti suntem oameni, indiferent de experiente

DSCF3702

– sa cred intotdeauna in puterile mele pentru ca voi reusi daca incerc

– ca este important sa fii mereu deschis, sa cunosti oameni din orice colt al lumii si sa zambesti mereu

DSCF3716

– cum traiesc oamenii din alte categorii sociale

– sa acord o importanta crescuta socializarii si intelegerii semenilor

– ca viata este pretioasa

– multe lucruri interesante despre persoanele cu dizabilitati

DSCF3720

– am invatat sa ascult

– ca trebuie sa fac mai mult

– sa profit mai mult de oportunitati

– sa nu mai privesc oamenii dupa aparente

A treia editie a Proiectului ART FUSHION – LIVING LIBRARY s-a incheiat… Ca de fiecare data cu un feedback scurt, cu diplome si multumiri reciproce.

DSCF3729

Ne-am despartit din nou cu convingerea ca peste alte 10 saptamani vom re-veni in familia Living Library cu noi povesti reale pentru alti si alti cititori.