Solidaritatea, vointa si liberul arbitru

Octombrie 4, 2009 la 5:00 pm | Publicat în IMPREUNA INTREGI, Invata sa ma accepti!, Problemele noastre, Proiecte IHTIS, Si tu poti!, Viata in fotoliul rulant | 2 comentarii

Noţiunea de solidaritate este circumscrisa adesea sferei sentimentale, individuale sau colective, fiind insa asociata intotdeauna cu voinţa şi liberul arbitru.

Am tendinta de a vorbi la trecut si de a spune ca “am incercat” sa organizam un festival la Dorohoi. Dar, gresesc, intrucat INCA INCERCAM.

Marturie ne este, printre altele, APELUL adresat tuturor elevilor botosaneni, care au o luna la dispozitie sa ne confirme, sau nu, dorinta lor de a se implica in organizarea unui eveniment inedit: FESTIVALUL SOLIDARITATII.

Precum se stie, evenimentul a fost amanat din motive financiare, partenerii nostri putand acoperi doar in mica parte resursele necesare.

Asa cum am afirmat inca la debutul acestui proiect, in luna iulie, dorinta noastra a fost de a desfasura intreaga actiune in Dorohoi; aici ne este sediul, aici ne sunt membrii, iar concurentii cu dizabilitati tot din aceasta zona sunt.

Pe 25 septembrie, ar fi trebuit ca in Sala Teatrului din Dorohoi sa invatam cu totii a spune NU DISCRIMINARII.

De ce nu am reusit? Poate datorita faptului ca SOLIDARITATEA in zona nu este inca deplina. Sa nu se creada ca nu exista deloc. Am gasit intelegere in multe locuri, i-am simtit alaturi pe cativa dintre reprezentantii institutiilor la care am apelat. Dar, in ciuda stradaniei noastre, cei 6000 RON necesari nu au ajuns la IHTIS nici azi.

Nu am renuntat. Am oftat si… am amanat. Am oftat privind trofeul realizat de un artist sticlar care, in ciuda dizabilitatii sale de auz si vorbire, Dl DINU DIACONESCU prin creatia si familia sa (sotia si fetita) este marturia vie a ceea ce inseamna IMPREUNA INTREGI. Prezenta lor pe scena la inmanarea trofeului ar fi cutremurat pe toti cei ce inca au indoieli ca un tanar cu dizabilitati poate deveni resursa in societate, ducand o viata normala. Acesti oameni MERITAU a fi pe scena, spre incurajarea micilor concurenti care nu-si doresc altceva decat sa ajunga candva sa duca o viata normala, iar pentru incurajarea lor sunt necesare modele, exemple vii, precum familia Diaconescu.

Am oftat si… am amanat. Am amanat, incercand sa nu invinuim pe nimeni de lipsa solidaritatii. Poate concediile si vacanta au fost de vina. Poate FESTIVALUL BERII si multe alte turnee pentru care s-au gasit bani.

Trofeul este superb si asteapta sa ajunga de sarbatori in odaia unui copil care, posibil sa nu mearga sau sa nu vada, dar al carui glas vrea sa rasune pe scena unui festival.

Nadajduim ca pana pe 3 decembrie, Ziua Mondiala de Solidaritate cu Persoanele cu Handicap, Dumnezeu va gasi si pentru noi o mica iesle, in Dorohoi sau oriunde altundeva, si resursele necesare, prin care copiii cu si fara dizabilitati sa inalte spre Cer imnuri de bucurie.

1. Festivalul Solidaritatii – un eveniment pe care ne-am straduit si inca ne straduim a-l organiza.
    Din momentul in care ne-am dat seama ca suntem nevoiti sa-l amanam, din motive financiare asa cum stim, m-am tot intrebat: Din ce motive nu am gasit suficienta deschidere pe acest palier?
    Personal cred ca mai avem multe de invatat si exersat la capitolele implicare, lucru in echipa si solidaritate, consider ca festivalul este un bun prilej in acest sens.
    Inchei prin a multumi tuturor celor care au ales sa participe la exercitiu de solidaritate initiat de catre noi si prin a invita cat mai multi oameni sa se alature acestui demers!

2. Ei, ce situatie! Este toamna, afara ploua, sufletul mi-e un pic trist, ceva probleme personale nu-mi dau pace. Prietena sufletului meu este plecata acolo, la cea de-a doua casa a ei “DUMENI” si discutia prin telefon nu-i tocmai buna. Ce imi zic, hai sa intru un pic pe blog la IHTIS sa vad ce mai este pe acolo.
    Deodata, in mintea mea apare un gand, mai sa fie! Nu am fost noi in stare sa realizam festivalul propus. Offff! Cand deodata gandul ma poarta si-mi spune cineva de sus: NU-I TIMPUL TRECUT – pregateste ca acel festival “SUFLET LANGA SUFLET PRIN CANTEC” sa aiba loc. Ei, bine, in loc sa-mi pun intrebari cum? cu ce?, ei bine, nu a fost nevoie sa ma intreb, ptr ca deodata aveam in gand totul.
    Acel festival se va realiza dar …………. va fi unul cu totul si cu totul special, va fi unul unde toti cei ce vor fi prezenti vor plange de fericire, va fi unul unde vom fi copii ptr 3 ore va fi ……………………………… un festival de COLINDE SI CANTECE DE IARNA, abia acum inteleg totul, asa a fost randuit de Sus, asa a fost scris ca “suflet langa suflet prin cantec” sa fie diferit, sa fie chiar de suflet.
    Locatia va fi cea pe care voi oamenii o veti decide, unde ni se va intinde o mana de ajutor acolo va poposi festivalul IHTIS. Haideti ca acest festival sa fie daruit celor care il merita, celor care vor intelege ce inseamna SA FIM IMPREUNA INTREGI.
    EU UNUL ABIA ASTEPT SA AUD CLOPOTEI SI GLASURI CRISTALINE SI ABIA ASTEPT SA O VAD PE MICHI MIHAESCU IMANAND TROFEUL FESTIVALULUI.
    Castigatorul va fi unul fericit cu adevarat si stiti de ce? ptr ca nu am intalnit in 43 de ani un om mai bland si mai plin de emotie atunci cand urca pe scena, pentru ca este scris undeva ca in luminile reflectorelor si in aplauze furtunoase sa iasa pentru imanarea trofeului acest om, MIHAELA MIHAESCU.
    Am fost primul care a vrut sa renunte la realizarea acestui festival, dar de acum totul este privit altfel….
    Doamne ajuta si da bine, FESTIVALUL SE VA TINE.