Ce rost avem?

Octombrie 5, 2009 la 2:26 pm | Publicat în IMPREUNA INTREGI, Invata sa ma accepti!, Si tu poti! | Lasă un comentariu

Nu de putine ori, cel ce aude pentru prima oara de IHTIS, intreaba: Ce castig, ce beneficii am daca devin membru la voi?

Din start, remarc ca notiunea de “asociatie” sau “asociere” este inteleasa gresit. Fiecare om isi alege prietenul atunci cand gaseste pe cineva cu aspiratii, preocupari sau mod de viata similar cu al sau, astfel incat in timpul petrecut impreuna sa aiba subiect comun de discutie sau sa faptuiasca pentru solutionarea unei probleme a unuia dintre ei.

La fel trebuie sa se intample si in cadrul unei asociatii. Alegi sa devii membru al sau, pentru “a castiga” apartenenta la un grup cu aspiratii si probleme similare, grup care se straduieste sa rezolve o situatie neplacuta cu care si tu simti ca te confrunti. Inainte de alegerea grupului, a asociatiei in care se doreste inscrierea, trebuie descrise exact nevoile personale si prezentata capacitatea proprie de a contribui la indeplinirea scopului asociatiei alese. Asociatia isi ajuta membrii direct proportional cu activitatea desfasurata de ei in cadrul acesteia.

Scopul unei asociatii este unul singur, dar modalitatile de a-l atinge pot fi diferite. Exemplificand prin IHTIS, diversele activitati intreprinse urmaresc acelasi scop: integrarea sociala a tinerilor cu dizabilitati fizice. Integrarea sociala inseamna in fapt implicarea membrilor IHTIS in activitati pe masura aptitudinilor si aspiratiilor lor: pentru cei cu aptitudini vocale initiem festivaluri, pentru cei cu talent literar publicam carti, cei cu probleme sufletesti primesc consiliere pana ce se regasesc pe sine si descopera domeniul in care pot activa. Prin activitate apar rezultatele dorite la aderarea ca membru al grupului.

Iata cateva marturii consemnate in fisele de inscriere ale membrilor si voluntarilor care au aderat la IHTIS deoarece vor…

– Sa apartin unui grup de persoane si inpreuna sa facem ceva de folos societatii in care traim. MARIUS GIRADA;

– Sa fac parte din asociatie pentru a-i ajuta pe cei din jurul meu, dar si pentru a ma dezvolta personal si profesional. ANA-MARIA CRETU;

– Sa creez o punte de legatura intre cei cu dizabilitati si cei fara. Trebuie ca cei cu dizabilitati sa fie intelesi de cei fara, si invers. RAZVAN ENACHE;

– Sa pot ajuta, insa prin faptul ca incerc sa fac ceva bun primesc ceva si pentru mine. Am invatat multe si mai am multe de invatat de la oameni cu suflet. DORINA NICOLAE

– Sa fiu langa semenii mei care au nevoie de mine. FLORIN RACOCI;

– Sa capat experienta. ADRIANA MACOVEI.

Relatarile de mai sus au fost scrise de trei persoane cu dizabilitati fizice si trei voluntari fara asfel de probleme. Le puteti deosebi?

Aceasta inseamna a adera ca membru intr-un ONG: sa fii parte a echipei si sa faptuiesti dupa puteri pentru un vis comun.

„Castigul” este atunci cand putem adauga in Raportul nostru de activitate o actiune noua, rezultatele obtinute si numele coordonatorului sau.

Ceea ce dorim sa lasam in urma, la finalul activitatii noastre,  este un Centru de Viata Independenta in care tinerii cu dizabilitati fizice sa invete sa devina autonomi in viata de zi cu zi.