La tarm de mare – o gala de exceptie invaluita in mireasma florilor de tei

Iunie 23, 2010 la 7:29 pm | Publicat în Cum ne vad ceilalti, IMPREUNA INTREGI, Resursa in societate, Si tu poti!, SUFLET LANGA SUFLET | 4 comentarii

Ajuns la cea de a VI-a editie, Festivalul “Dobroge, Mandra Gradina” a uimit din nou: TREI OAMENI in mijlocul a o mie de participanti au vegheat clipa de clipa totul – conturand o adevarata sarbatoare a cantecului, dansului si portului popular, a artistilor din toate colturile lumii.

Invitatia Domnului OVIDIU ROSCA – director al festivalului – adresata celor activi in domeniul cultural din Asociatia IHTIS, ne-a impresionat nespus, iar afirmatia domniei sale a conturat trairea sufletului sau: “Dorim ca prin sectiunea dedicata tinerilor cu dizabilitati sa reusim sa facem cat mai mult pentru acesti tineri, fara a face diferenta intre tinerii fara dizabilitati si tinerii cu dizabilitati, considerandu-i egali in tot ce facem impreuna”.
Cati semeni de-ai nostri gandesc astazi astfel? Noi – la IHTIS – pe acestia ii cautam, iar cand Dumnezeu raspunde rugii noastre ne simtim onorati. Pentru 5 zile, la tarm de mare, concurentii cu si fara dizabilitati, interpretii consacrati, prezentatorii … au fost impreuna: s-a cantat, s-a jurizat, s-au obtinut diplome si medalii.

Imaginile sunt graitoare:

Ingerasii nostri pazitori –  dra Adina Minican si dra Rosca.

Stiam ca voi face parte din juriul concurentilor cu dizabilitati, dar nicidecum ca voi fi “presedinta” acestuia.

Elevii scolii pentru nevazatori din TG FRUMOS – Castigatorii Trofeului, pentru a doua oara consecutiv.

Alexandru Marian Cozaciuc – Premiul I.

Si, ca de fiecare data, Alex a impresionat din nou: vineri se afla in concurs la Eforie Sud, noaptea si-a petrecut-o in drum spre Bacau – alt concurs, alt premiu I, iar sambata seara se afla din nou la tarmul marii inganand cu fluierasul sau interpretii consacrati ce evoluau pe scena din apropierea falezei.

Elevii scolii pentru hipoacuzici – un comportament exemplar de grup sub indrumarea dascalilor lor – Premiul II si III.

Horele concurentilor cu dizabilitati – expresia bucuriei sincere de a participa.

Expozitia IHTIS: “Tanarul cu dizabilitati – Resursa in societate”.

Obisnuita promovare IHTIS prin 200 brosuri daruite publicului din Albesti si Eforie Sud – carti ce au ajuns in festival prin efortul IULIEI ALBU si a lui FLORIN HEBEAN – un voluntar IHTIS ce a obtinut Premiul II in festival, la Sectiunea tinerilor interpreti vocali fara dizabilitati.

Dumnezeu ne daruieste uneori mai mult decat nadajduim si cerem, glasuindu-ne parca: “voi sunteti cei ce meritati aceasta”. In seara galei, IHTIS si-a luat ramas bun de la toti intr-un mod inedit, neasteptat, emotionant: o DIPLOMA DE EXCELENTA acordata Asociatiei IHTIS de catre organizatori – a facut ca pret de cateva clipe sa fiu iar pe scena IMPREUNA cu protagonistii Festivalui de colinde IHTIS, editia I – Florin Racoci si Catalina Mirica. Nimic in lume nu-i intamplator !!!

DL FLORIN RACOCI & REZULTATUL MUNCII SALE IN DEPARTAMENTUL COORDONAT ….

DIPLOMA DE EXCELENTA

(Fotografia de pe scena, nadajduim a o primi curand de la prieteni).

Pe langa celelalte premii, prima DIPLOMA DE EXCELENTA primita intr-un festival national, certifica imaginea IHTIS, a tinerilor cu dizabilitati in lumea culturala. Ma inclin atat in fata celor ce ne-au acordat-o, cat si in fata celor ce au trudit un an intreg pentru a o merita: DL FLORIN RACOCI si colegii sai – voluntarii nostri de suflet.

Intrucat multi dintre acestia nu au evoluat in nicio seara in Eforie Sud unde eram cazati, in ultima seara le-am luat urma spre Albesti pentru a ne incheia scurta vacanta activa cu toate dorintele sufletului implinite. „Vinovata” de urmarirea autocarului cu solistii nostri indragiti, mama lui Alex – dna Ionela Cozaciuc, careia ii multumim.

Sa fie oare diploma primita de IHTIS un semn ca odata intorsi acasa trebuie sa spunem START CAMPANIEI de strangere de fonduri pentru editia a doua a festivalului de colinde? Cu siguranta DA, intrucat prietenii nostri de peste Prut – Ansamblul „Mostenitorii” – ce au acompaniat concurentii cu dizabilitati in ziua a doua de concurs, si-au manifestat inca de pe acum dorinta de participare – aceasta insemnand inca o treapta suita: ocazia de a transforma evenimentul IHTIS – intr-unul international.

Daca nu vom inceta a crede ca “NU POT – NU EXISTA!” cu siguranta vom reusi !!!

Mulumiri tuturor celor ce au dat viata acestui eveniment spre care vom tanji cu totii timp de un an, perioada in care ne va urmari imaginea tinerilor premianti cu si fara dizabilitati.

Felicitari lor si celor ce ii sustin.  Tot ce s-a petrecut in acest an pe scena Festivalului „Dobroge, Mandra Gradina”, va fi consemnat intr-un amplu capitol din lucrarea „Tanarul cu dizabilitati – Resursa in societate”, ce intentionam a o edita pana la sfarsitul acestui an.  In acest sens, asteptam din partea tuturor participantilor la acesta sectiune impresii, sugestii, imagini, inregistrari …

si, cum altfel se cuvine a incheia descrierea celei de-a VI-a editii a Festivalului „DOBROGE, MANDRA GRADINA” decat prin cantecul voluntarului IHTIS – FLORIN HEBEAN …

Imi va fi dor de Eforie – un tarm de mare ce delimiteaza vizibil Creatia lui Dumnezeu de haosul lumesc.  Tarziu in noapte – raza lunii si dimineata in zori – raza soarelui ajung la tarm, amintindu-ne parca de despicarea apelor, de cei ce treceau prin mijlocul marii ca pe uscat – apele ridicandu-se precum un zid de-a dreapta si de-a stanga lor.

1. Abia ajuns acasa am intrat pe blogul IHTIS. Am lacrimat privind spre fotografiile prezente… si asta pentru ca am revazut prietenii mei dragi de la hipoacuzici si de la scoala Tg Frumos. Am cantat, am jucat impreuna si am CASTIGAT impreuna. Au fost zile de vis si vreau sa le spun aici, acum, MULTUMESC. Am invatat multe de la voi si ma bucur ca sunt prietenul vostru !
    FLORIN

2. Multumim NOI TOTI – avem o calauza cum toti ceilalti si-ar dori.

3. Visare, uitare, evadare, speranta in mai bine… Durere, suferinta… pentru toate acestea, visarea… este ca o… ALINARE. Increderea, speranta si dreptul la visare este ceva care poate ca se va stinge doar cand vom inceta sa existam ca fiinta… Totul este un joc atunci cand visezi. Fiecare are felul sau de a uita de cele rele.. Oboseala, dar totusi o zi placuta… Cred ca aceasta zi este exact cum ne-am dorit. In sfarsit o zi reusita. Pentru ca stiu ca la final totul va fi REAL. Chiar daca BATALIA e abia la inceput… MERITA SA LUPTAM in continuare, pentru ca la final ne-am bucurat IMPREUNA de TOT ceea ce AM REALIZAT !

4. Am vazut ca ati fost la festival, ca puneti bazele unui nou proiect, nu pierd din ochi blogul. Proiectul CENTRULUI CULTURAL e foarte benefic, rezultatele vor fi pe masura atunci cand va aparea colaboratirul necaesar.
    Imi cer scuze, nu am mai vb de mult, nu am avut timp.
    Scoala, licenta mi-au ocupat tot timpul
    Am reusit si am predat licenta, domnul profesor e multumit de ceea ce am facut, acum sa vedem ca va fi la sustinere, sper sa fie bine, am emotii, insa sper sa fie bine.
    Luni aflu cand am prezentare orala.
    Domnul profesor a intrebat de tine si sa stii ca e bucuros ca se aud lucruri frumoase despre tine si IHTIS, chiar luni, cand am fost sa mi dea acordul de intrare in licenta, mi-a spus asta.
    Eu asa in general sunt bine, cu emotii pentru licenta si masterat.
    Numai bine si spor in toate!