Invitat de seama al Cenaclului Editor – Marius Girada

Mai 23, 2011 la 7:14 am | Publicat în Cum ne vad ceilalti, Integrare sociala, Resursa in societate, Viata in fotoliul rulant | 3 comentarii

De când a desluşit că taina integrării sociale stă asunsă în înţelesul sintagmei NU AJUTOARELOR, DA IMPLICĂRII !, Marius -„băiatul care tastează cu nasul” (niciodată şcolarizat) îşi manifestă neîncetat dorinţa apartenenţei la un grup. Urmare evenimentului din 8 Martie – lansarea lucrarii „Viaţa românilor şi credinţa lor”, un gând nobil ne-a fost transmis din partea unui OM cu suflet mare, DL MARIUS PETRESCU, afirmand: „… NOI…DOROHOIENII AR TREBUI SA FIM PRIMII CARE AFLAND DE MARIUS GIRADA.EVENTUAL SA NE IMPLICAM…SA IL AJUTAM…SA IL INCURAJAM…”.

Acum, implicarea sa se concretizează, mărturie stând Ziarul DOROHOINEWS:

„Putini dorohoieni au auzit despre Marius Giradă, acel tanar de 32 de ani care desi are un handicap sever tasteaza la calculator cu nasul, ba chiar a reusit sa publice si o carte de poezii scrise de el. Recent, acesta, a adresat o scrisoare premierului Emil Boc, scrisoare care a fost preluata si difuzata de canalele de stiri ale principalelor televiziuni nationale. Marti, 24 mai incepand cu ora 17.00, la Sala de Conferinte „Ştefan cel Mare” a Casei Municipale de Cultură din Dorohoi, Cenaclul Editor va avea ca invitat pe Marius Giradă. Unul din coordonatorii acestui Cenaclu (alături de Nicu Anton si Valuţa Murariu), prof. dr. Ciprian Voloc, a declarat, pentru Dorohoi News : „Până în prezent nu am ştiut despre acest tânăr. Am citit cu interes cartea de poezie a acestuia, pe care mi-aţi procurat-o chiar dumneavoastră, cei de la Dorohoi News şi consider că, noi, oamenii, care în pofida greutăţilor cotidiene încercam să facem cultură, trebuie să îl cunoaştem mai îndeaproape pe acest Marius Giradă. Profit de acest prilej şi invit pe toţi cei care doresc să îl cunoască pe Marius să ni se alăture, în încercarea de a populariza acest caz unic în Dorohoi şi poate chiar în România. Mă adresez acum şi elevilor, care nu ar trebui să rateze această întâlnire, întrucat, sincer, au ce învăţa de la Marius. Ţinând cont de faptul că el nu a fost nici măcar o singură zi la şcoală, mesajul poeziilor sale este extrem de profund şi de uman, are darul de a răscoli până şi cele mai reci suflete, şi, cred, are menirea de a ne scoate, parţial, din indiferenţa cotidiană, care – şi în această privinţă Marius Giradă încearcă să tragă un semnal de alarmă – lent, dar sigur, ne ucide. Practic, în faţa acestui tânăr, care este apropiat ca vârstă, de mine, nu mă pot simţi decât ruşinat. Dacă noi, oamenii, ne judecăm îndeobşte aspru, unii pe alţii, în viaţa de zi cu zi, după criterii de multe ori îndoielnice, pe acest tânăr trebuie să-l judecam aşa cum Dumnezeu ne va judeca, pe noi, cândva: ţinând cont de ceea ce am făcut cu ceea ce El ne-a dăruit (pilda talanţilor, din Noul Testament, trebuie să ne fie călăuză, în această privinţă). Ei bine, în comparaţie cu ce a făptuit Marius Giradă, exploatând posibilităţile pe care i le-a dăruit lumea şi Dumnezeu, noi toţi am făptuit şi făptuim puţin, mult prea puţin. Marius Girada, din această perspectivă, ne este superior nouă, tuturor.”  Sursa: DorohoiNews.ro

Prin deosebita implicare a Dlui MARIUS PETRESCU, am primit imagini de la eveniment:

Prin cuvinte şi imagini s-a ilustrat încă o dată că o integrare socială reală şi deplina înseamnă ieşirea definitivă din “lumea ajutoarelor” şi apartenenţa la grupul TINERILOR RESURSĂ. Pentru Marius Giradă au fost necesari doi ani şi jumătate în „Şcoala IHTIS” – de transformare, de luptă, de acceptare a unor situaţii greu de înţeles. Acun izbânda e pe măsură.

Prin mijlocirea OAMENIILOR DE CULTURA DOROHOIENI, Dumnezeu a mai schimbat un destin: MARIUS-VIOREL GIRADĂ.

Mihaela Mihăescu

1. Nici in cele mai frumoase vise nu credeam ca mi se va face asa o sarbatoare. Ieri n-a mai contat handicapul sau lipsa scolii, ci rezultatele munci mele. Cand un om cu doctorat spune ca se pleca in fata ta, simti ca plutesti. Rolul IHTIS a fost esential ca sa ajung aici si de asta am afirmat ca nu voi mai putea sa fiu membru in alt ong.

2. Ma bucura mult orice semn vine de la voi, dragii mei prieteni Michi si Marius! Sunt alaturi de voi, chiar daca prezenta mea fizica este un fapt care ma depaseste de prea multe ori. Dar gandul ca imi sunteti in suflet, ca m-ati primit in inima voastra, ma face sa ma bucure fiecare succes al vostru. Sa va binecuvanteze Dumnezeu, pe voi si pe parintii vostri, care pentru mine sunt exemple de viata. Ma inclin!

3. IHTIS si eu personal am gasit un aliat de nadejde in dvs pentru care va respectam si va pretuim.