La Festivalul Dobroge, Mandra Gradina 2011 – cantecul si jocul popular au eclipsat freamatul marii

Iunie 30, 2011 la 11:54 am | Publicat în Festivalul DOBROGE MANDRA GRADINA | 1 comentariu

A saptea editie a Festivalului International de Folclor „Dobroge, Mandra Gradina” s-a incheiat.
Printre cei cca 1400 de participanti, doisprezece concurenti cu deficiente mentale din Gura Humorului, insotiti de Dn-le DANIELA MOROSANU, MIHAELA ZUS si MIRELA NEGREA, au fost protagonistii Sectiunii „Dizabilitati” – care, in fata juriului de specialitate s-au comportat exemplar.

Startul concursului a fost dat de Alexandru Cozaciuc, castigator al locului I in anii 2009 si 2010 – la Sectiunea „Concurenti cu dizabilitati”, recunoscandu-i-se statutul de rapsod popular.

Prin cantecul bucovinean copiii au rasplatit efortul dascalilor lor dar, mai cu seama al organizatorilor, care pentru cei cu dizabilitati semnifica: participare cu sanse egale intr-un festival de amploare si bucuria de a petrece cateva zile de vacanta activa la tarmul marii.

Dincolo de concursul propriu-zis, o atmosfera deosebita specifica serilor culturale IHTIS, s-a creat ades in fata Hotelului Milcov, unde prin amabilitatea proprietarului, Dl Marius Manea, cantecul, dansul si buna dispozitie rasunau pana tarziu in noapte.

Un aspect demn de consemnat a fost gestul leader-ului Ansamblului „Mugurasii” din Saucesti – Bacau, care si-a trezit una dintre eleve pentru a-i da exemplu doina unui concurent cu dizabilitati, la randu-i incantandu-ne cu talentul ei.

In amintirea acelor intalniri „ad-hoc” va ramane in colectia IHTIS un dar sensibil cum doar copiii il pot pregati spontan si sincer…

Spectacolele sustinute de solistii consacrati, ce incheiau fiecare zi de concurs, adunau de fiecare data sute de turisti ce aplaudau la scena deschisa. Printre acestia, pe scenele din Mamaia si Mangalia s-a aflat şi Alexandru Cozaciuc, invitat special in festival, a carui prezentare şi reprezentare ii emotiona de fiecare data pe cei prezenti.

Festivitatea de premiere a generat in Mangalia imaginea romanilor in zi de sarbatoare – o mare de costume populare din toate zonele tarii, reunite prin dragostea fata de folclor, printre ei aflandu-se si o mica parte dintre premiantii Sectiunii „Dizabilitati”.
Problema deplasarii intregului grup intre locatia cazarii si cea a decernarii premiilor a constituit un vizibil handicap, pe care in acest an leaderii grupului nu l-au putut depasi – doar trei din cei doisprezece participanti fiind adusi sa simta cu adevarat, la scena deschisa, bucuria si rasplata muncii lor.
Astfel de situatii sunt de evitat in viitor, motiv pentru care Regulamentul Sectiunii Dizabilitati a fost pus in discutie, iar inscrierile concurentilor cu dizabilitati si insotitorilor lor pentru editia 2012 ii vor responzabiliza mai mult.

Castigatorul Trofeului 2011 al Sectiunii „Dizabilitati” – Loris Horvat Luser.

Pe alocuri, mai putin inteles a fost faptul ca in cadrul acestui proiect IHTIS a avut rolul presei – urmarind la inceput promovarea evenimentului pentru inscrierea participantilor cu dizabilitati, ca mai apoi, ochiul critic sa se indrepte catre ceea ce poate fi imbunatatit in viitor in regulamentul in care an de an exigentele cresc.
In acest sens – dupa inchiderea festivalului – a fost facut feedbeck-ul evenimentului impreuna cu Dra ADINA MINICAN, discutand si alte cateva idei de noi proiecte, avand CULTURA si FOLCLORUL ca numitor comun.

Pentru mine, fiecare editie a acestui festival este echivalentul unui curs de formare profesionala, unde practica sporeste gradul de perfectionare de la o editie la alta.

Multumiri si recunostinta deplina Dlui OVIDIU ROSCA – Director al festivalului – pentru Diploma si Placheta acordata – gest ce ma onoreaza si responsabilizeaza pe viitor.

Festivalul „DOBROGE, MANDRA GRADINA” – un buchet de amintiri frumoase, un inceput de vacanta activa finalizata cu intalnirea staff-ului IHTIS la Manastirea Techirghiol.

1 comentariu »

1. Putine festivaluri acorda o sectiune persoanelor cu dizablitati. Asta arata ca si pesoanele cu dizablitati au un cuvant de spus in cultura romaneasca.