AUTO-REPREZENTAREA – DIALOGUL NORMALITATII

Septembrie 6, 2011 la 4:21 pm | Publicat în CE POT FACE EU PENTRU COMUNITATE | 4 comentarii

“Auto-reprezentarea factor esential al integrarii” a fost un test pentru toti participantii prezenti la masa rotunda, programata in debutul Proiectului “CE POT FACE EU PENTRU COMUNITATE”.

In primul rand, greu a fost testul organizarii pentru echipa de implementare – trei oameni care si-au pus la bataie timp de o luna resursele personale pentru a-l realiza.
La fel de greu incercate au fost emotiile noastre, constientizand riscurile la care ne expunem printr-o asemenea tema, intrucat a face ceva pentru comunitate inseamna a sti fiecare ce are de daruit si in beneficiul cui – cu exactitate.

Profunde sentimente de emotie au manifestat si invitatii, care veneau pentru prima data in fata unor tineri care niciodata nu au cerut nimic societatii, decat DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE.
Intr-o lume in care, de cele mai multe ori, copiii si tinerii cu dizabilitati fizice vizibile sunt considerati a fi “o rusine” pentru cei din jur, adesea chiar de catre membrii familiilor lor, pe tot parcursul discutiilor a fost ilustrata NORMALITATEA prin diferite forme de auto-reprezentare: dialog, literatura, folclor, prezentari video si fotografie.

Sanatatea si normalitatea au fost termenii asociati, supusi la un moment dat discutiei finalizata prin remarca: “atunci când sufletul este sanatos, omul este normal”.
Programul evenimentului a reunit nume importante, printre care: preotul Ciprian Soptica, ce a dat binecuvantarea pentru activitate, dna Valuta Murariu, director al Casei Municipale de Cultura, dl Nicu Anton de la aceeasi institutie, institutorul Corneliu Drescanu, din Dumbravita – Ibanesti, poetul de origine irachiana Bara Haki Abdulbaki, dl Radu Cajvaneanu – reprezentant din partea Central Europe Direct Botosani, dna Irina Miron – directoarea Clubului Copiilor din Dorohoi şi profesorul Ciprian Mihai de la club – vechi colaboratori ai Asociatiei IHTIS, dar si reprezentanti din partea Directiei de Asistenta Sociala Dorohoi sau din partea diverselor asociatii centrate in jurul ideii de a schimba ceva in societatea dorohoiana.

Bunele practici de initiere a unui dialog dintre doua persoane (una cu si alta fara dizabilitati) a constiuit experimentul practic al intalnirii – “intrebati, va raspundem”. Membrii IHTIS au lamurit invitatii, satisfacandu-le prin experiente proprii curiozitatea.

Intrebarea CE AM FACE NOI PENTRU COMUNITATE ne-a fost pusa si noua, celor cu dizabilitati, de catre participanti. Raspunsurile oferite de noi au variat de la accesibilizare, educatie, locuri de munca, mergand chiar pana la decizia drastica de taiere a drepturilor salariale pentru asistentii personali care nu reusesc sa integreze persoanele aflate in ingrijire – scolar, profesional, social.

Alaturi de ANA-MARIA CRETU, care s-a remarcat a fi un co-echipier bine documentat pe latura logistica, momentele folclorice sustinute de Alexandru Cozaciuc si Roxana Poiana i-au motivat pe valorosii nostri invitati sa afirme despre noi ca am dat si dam mereu dovada de o forta si o tarie extraordinara.

“Eu cred ca noi oamenii obisnuiti ar trebui sa ne înclinam in fata voastra. Daca noi ne plangem de toate problemele pe care le avem si de cat de greu ne este, atunci d-voastra faceti tot ce facem noi dublu”, a declarat prof. dr. etnolog Angela Olariu Paveliuc venita special pentru sedinta IHTIS, la Dorohoi.

La sfarsitul zilei, pe langa proiectele de viitor in care si-a asumat fiecare participant o responsabilitate, primul raspuns practic in privinta a ceea ce s-a considerat ca se poate face pentru tinerii cu dizabilitati din comunitatea dorohoiana, a fost: un Memoriu semnat de o parte din participant, adresat Dlui Primar Dorin Alexandrescu, referitor la accesibilizarea corecta a intregului oras Dorohoi, cu rampe de acces utilizabile, semnaland totodata nominal institutiile unde acestea lipsesc sau sunt gresit proiectate.

Despre toate acestea si gandurile emotionante in proza sau versuri ale fiecarui distins participant, vor fi prezentate detalii in cartea de referinta, pe care intentionam a o edita in saptamanile urmatoare, astfel incat in luna octombrie sa consemnam in agenda un nou eveniment.

La numai doua zile de la eveniment, se poate afirma ca a fost trecut cu brio acest prim examen in care fiecare doreste sa demonstreze ca: a fi cetatean nu inseamna doar a trai intr-o comunuitate ci, inseamna a o si schimba.

Rezultatul evenimentului se poate cuantifica prin prioritatile stabilite de catre participanti:

-Demersuri pentru accesibilizarea orasului Dorohoi – fiind redactat un memoriu adresat dlui primar;
-Pregatirea unui spot publicitar pentru promovarea Asociatiei IHTIS;
-Depunerea unei cereri la Mitropolia Iasilor si Moldovei, pentru obtinerea unei binecuvantari a activitatii Asociatiei IHTIS din partea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, adica o recunoastere oficiala ca asociatie socio-culturala ortodoxa;
-Un parteneriat cu Clubul Copiilor si Elevilor din Dorohoi, pentru activitatile culturale din cadrul proiectului, incluzand realizarea imnului festivalului TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI, precum si un imn al asociatiei;
-Actiuni publice de familiarizare a cetatenilor cu prezenta persoanelor cu dizabilitati active in mijlocul societatii;
-Dialoguri si redactarea unor pliante informative pentru familiile in care exista tineri asistati, pentru responsabilizarea asistentilor personali de a se implica in procesul integrarii sociale;
-Pastrarea legaturii in sprijinul organizarii celorlalte actiuni ale proiectului, prevazute pentru lunile octombrie si decembrie.

Multumiri sincere tuturor celor ce alcatuiesc acum grupul celor care POT FACE ceva PENTRU COMUNITATE si apreciere deplina partenerilor si voluntarilor ce au facut posibila aceasta zi.

1. http://dorohoinews.ro/cultura-391-Dorohoi–Asociaţia-IHTIS-luptă-pentru-dreptul-la-normalitate.html.
    Multumim partenerului DOROHOINEWS.

2. http://stiri.botosani.ro/stire/31960/Dorohoi%3A+Asocia%C5%A3ia+IHTIS+lupt%C4%83+pentru+dreptul+la+normalitate.html
    STIRI BT si de aceasta data alaturi de noi, Multumim.

3. […] când se manifestă: la orice oră din zi și noapte, ziua și noaptea fiind și acestea la alegere….la alegerea celor din jurul tău, martori ai masacrului .[…]“ ================================================================== [3]==>> Pe blogul asociatiei “IHTIS” aflam despre o intalnire: “AUTO-REPREZENTAREA – DIALOGUL NORMALITATII” […]