Succesul deplin al unei campanii de activism social – DOROHOIAN DE NOTA 10

Octombrie 16, 2011 la 5:33 pm | Publicat în CE POT FACE EU PENTRU COMUNITATE, Proiecte IHTIS | 3 comentarii

Auto-reprezentarea, comunicarea ideilor, inter-relationarea… sunt forme selective de alcatuire a grupurilor sociale, grupuri care in ansamblu alcatuiesc comunitatea si actioneaza impreuna pentru progresul acesteia.
Cunoasterea reciproca a oamenilor este esentiala, intrucat pentru a forma un grup oamenii trebuie sa aiba in comun: scopuri, convingeri, aspiratii – „acelasi spirit” cum spun sociologii.

Proiectul CE POT FACE EU PENTRU COMUNITATE, prin insasi denumirea sa, aleasa nu intamplator, indeamna la actiune – mesaj profund selectiv adresat cetatenilor sau grupurilor dorohoiene deja formate. Inca din luna martie 2011, despre activitatile Asociatiei IHTIS – ca si grup social – se tot vorbeste in presa dorohoiana, mesajul transmis de catre DorohoiNews (partener media) reflectand scopul, convingerile, starea de spirit a Asociatiei IHTIS, ca grup minoritar, dar si dorinta de impreuna-lucrare cu alte grupuri sociale.

Aceasta a doua etapa a proiectului a insemnat un succes mult mai mare decat cel din 5 septembrie, dupa relatarile participantilor: ne-am reintalnit in acelasi loc, ca o familie ceva mai numeroasa si pret de cateva ore am uitat cu totii de problemele cotidiene şi am regasit echilibrul, linistea, normalitatea.

Alaturi de distinsii oameni de cultura dorohoieni – co-autori ai lucrarii “Auto-reprezentarea – Factor Esential al Integrarii” (a carei recenzie va fi prezentata integral in articolul urmator), s-au alaturat evenimentului:
– Copiii de la Complexele de Apartamente „Floare de Colt” si „Casa mea” din Dorohoi…

… precum si,

– Elevii Scolii Speciale de Arte si Meserii „Sf. Andrei” din Gura Humorului care, coordonati cu daruire de doamnele profesoare Mihaela Zus si Teodora Tebrean au prezentat un spectacol, o expozitie cu icoane realizate manual pe lemn si pe sticla şi masti confectionate din sfoara.

O sensibilitate aparte a transmis tuturor, prin melodia interpretata, Ana Maria Colac, prezenta pentru prima data pe scena Orasului Dorohoi.

Iata cum, specificul socio-cultural al Asociatiei IHTIS si forma simpla, dar clara, a comunicarii mesajului ca: nu cerem nimic in schimb decat ingaduinta de a fi ascultati, si-au atins perfect scopul, perceptie sintetizata de catre Domnul Profesor Corneliu Drescanu, astfel: “o minoritate poate intr-o buna zi sa devina o majoritate si sa se comporte ca o majoritate, sa rationalizeze ca o majoritate, iar adevarata majoritate sunteti voi, grupul in care astazi poposesc”.

Diploma DOROHOIAN DE NOTA 10 a semnificat in contextul intalnirii, un modest semn de recunostinta din partea Asociatiei IHTIS, adresat tuturor celor ce au dovedit pe parcursul proiectului un comportament civic fondat pe valorile solidaritatii, tolerantei, respectului, egalitatii in drepturi si intelegerii semenilor cu dizabilitati.

(va urma)

1. http://mariuspetrescu.com/dorohoian-de-nota-10/ – de fiecare data langa noi, un liant intre Asociatia IHTIS si cei ce de cateva luni bune s-au alaturat noua. Recunostinta deplina.

2. http://parohiasatunou.blogspot.com/2011/10/multumire.html#comment-form