Pledoarie pentru Autonomie

Ianuarie 2, 2012 la 3:23 pm | Publicat în Campanii IHTIS, PLEDOARIE PENTRU AUTONOMIE, Proiecte IHTIS | 1 comentariu

În 2012 „Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii” – responsabilii politici şi părţile implicate au sarcina de a crea condiţiile favorabile îmbătrânirii active şi asigurării unui mod de viaţă autonom, prin acţiuni în domenii precum: ocuparea forţei de muncă, asistenţa medicală, serviciile sociale, învăţarea de-a lungul vieţii, voluntariatul, adaptarea locuinţelor, serviciile IT şi de transport.
Sarcina creării condiţiilor favorabile implementării acţiunilor din domeniile sus-menţionate ne duce cu gândul la faptul că „Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii” poate fi pentru Asociaţia IHTIS o oportunitate de a intensifica pledoaria pentru transpunerea în practică a realizării CENTRULUI DE VIAŢĂ INDEPENDENTĂ în satul Dumeni, care ar atrage după sine şi obţinerea Acreditării Asociaţiei IHTIS ca „Furnizor de Servicii Sociale”, obiectiv avut de mai mulţi ani în vedere – http://centruldeviataindependenta.wordpress.com/.

Aşadar, în 2012 ne-am propus să sporim ceea ce în ultimii ani am adunat în sprijinul acestui proiect, prin:
a. Campania 2% pentru IHTIS, prin Formularul 230,
b. Valorificare de obiecte donate de susţinătorii campaniei şi/sau a unor obiecte personalizate (ex. pix, breloc, şapcă, tricou…)
c. Parteneriate cu mass-media – Realizare materiale de informare şi promovare pe tot parcursul anului.
d. Serviciile oferite pro-bono de Firma de Arhitectură ARHIPERA, un grup de arhitecţi-studenţi-voluntari, dispuşi a susţine şi superviza direct construirea centrului.
e. Seminarii, dezbateri, workshop-uri – Evidenţierea importanţei solidarităţii între generaţii, facilitând comunicarea între copii, tineri și vârstnici, valorificând experienţa şi modul de gândire al specialiştilor la final de carieră – în beneficiul celor aflaţi la început de drum. Persoanele vârstnice – cu şi fără dizabilităţi – pot descoperi realităţi şi exemple practice despre parcursul vieţii în condiţii fireşti în ceea ce priveşte: ocuparea forţei de muncă, serviciile sociale, învăţarea de-a lungul vieţii, voluntariatul, adaptarea locuinţelor, serviciile IT şi de transport. Experienţa persoanelor active de peste 20 de ani în aceste domenii poate fi considerată un real suport logistic care trebuie valorificat şi preluat de tânăra generaţie – o ştafetă predată voluntarilor activi în sfera dizabilităţii şi a problematicii handicapului.

O altă serie de activităţi publice avand ca beneficiari copii si tineri cu dizabilitati, avand reale aptitdini muzicale – vor fi:
în luna iulie – „Dobroge, Mândră Grădină” (Festival folcloric – solişti vocali şi instrumentişti),
o Înscrierea la Secţiunea „Dizabilităţi” se face prin Asociaţia IHTIS – până pe 31 Martie.
 Organizator: Asociaţia Culturală a Coregrafilor, Scenografilor, Artiştilor Liber Profesioniţşti şi Amatori Constanta, http://www.dmgfest.ro/.
NORME REFERITOARE LA CONCURS: http://www.dmgfest.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=100
INFORMATII ORGANIZATORICE: http://www.dmgfest.ro/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=47&Itemid=93
Regulamentul de concurs prezentat pe site-ul de mai sus este pentru TOTI participantii.
FACILITATI PENTRU CONCURENTII CU DIZABILITATI:
– Locuri rezervate Sectiunii „Dizabilitati” = 30
– Concurentii cu dizabilitati au cazare si masa GRATUITA.
– Poate beneficia de aceste gratuitati si UN INSOTITOR pentru un grup de PATRU CONCURENTI.
– Transportul NU se deconteaza.
– Participarea la programul pentru repetitie cu orchestra, concursul propriu-zis si Festivitatea de Premiere este OBLIGATORIE. Acestea pot avea loc in statiuni diferite, transportul fiind suportat de participanti.

în luna Decembrie – „Trec Magii prin Vatra Moldovei” (Festival de Colinde şi Datini Ortodoxe).
 Organizator: Asociaţia IHTIS & DorohoiNews.
– Fiecare concurent prezinta doua colinde.
– Varsta: 8 – 25 ani.
– Tinuta scenica: costumul popular.
– Evolutia pe scena – o singura data, individual sau in grup.
– Grupul format din maxim 10 participanti.

Reamintind că „Responsabilii politici şi părţile implicate au sarcina de a crea condiţiile favorabile îmbătrânirii active şi asigurării unui mod de viaţă autonom” nădăjduim să ne îndeplinim şi în 2012 obiectivele, găsind susţimere morală, fizică şi financiară la cei din jur, la voluntarii şi partenerii Asociaţiei IHTIS.

Mihaela Mihăescu

1 comentariu »