DOBROGE MANDRA GRADINA – vacanta culturala pe litoralul romanesc

Iulie 10, 2012 la 8:10 pm | Postat in Fără categorie | 1 comentariu

Festivalul International de Folclor pentru Copii si Tineri Interpreti „Dobroge, mandra gradina“, inclus in calendarul Consiliului International de Organizare a Festivalurilor de Folclor, este organizat din anul 2005 de Asociatia pentru Cultura Invatamant si Turism din Constanta, iar din anul 2011 de Asociatia Culturala a Coregrafilor, Scenografilor, Artistilor Liber Profesionisti si Amatori Constanta, prin Agentia de Impresariat Artistic „FUTURE PROJECTS” Constanta.

Prin cantec, dans si reprezentatii de arta populara, festivalul promoveaza frumusetea si unicitatea fiecarei natiuni, in contextul globalizarii si al pastrarii identitatii socio-culturale. Schimburile culturale si de idei contribuie din plin la cunoasterea umana, la intarirea prieteniei si îmbogatirea orizontului spiritual al participantilor. La reusita manifestarii contribuie de fiecare data Primariile si Consiliile Locale, Casele de Cultura si Caminele Culturale din judetul Constanta si din intreaga tara.
Incepand cu anul 2009, organizatorii festivalului au decis sa descopere si sa promoveze – in conditii similare de jurizare – aptitudinile de interpretare vocala si insrumentala ale copiilor si tinerilor cu dizabilitati, printr-o sectiune destinata acestora. Clipul prezentat mai jos reflecta performanta – stadiu la care poate ajunge orice copil sau tanar cu deficiente care alege sa faca din muzica o profesie iar familia si, mai ales, scoala il calauzesc in directia dorita.

Cu certitudine, in fiecare institutie speciala precum si in multe familii exista copii cu deficiente, talentati, care nu au vazut niciodata marea. Psihologic, tentatia inscrierii intr-o vacanta gratuita este mare, insa, dincolo de “distractie”, intaietate are gradul de constientizare al participantilor vis-à-vis de responsabilitatea asumata prin inscrierea in concurs.
Pentru editia DMG 2012 au fost contactate prin E-mail peste 60 de asociatii, scoli speciale si institutii avand ca profil integrarea sociala a beneficiarilor cu diferite dizabilitati. An de an, pentru acesti concurenti si pentru dascalii lor participarea la festival a fost GRATUITA 100%, singura conditie drastica fiind, ca in orice concurs, un nivel ridicat de pregatire a celui aflat pe scena.

In orice festival, mai ales unul International, REGULAMENTUL trebuie cunoscut si strict respectat. Altfel, iau nastere tensiuni care nu fac altceva decat sa puna intr-o lumina proasta statutul social al tanarului cu dizabilitati, atat de des ignorat si marginalizat de catre toti cei din jur.
“Ce dizabilitati au avut tinerii din acest an?” Raspunsul sincer explica preocuparea actuala a scolilor speciale fata de misiunea avuta, anume: educatia inclusiva. In astfel de scoli, pe langa elevii cu dizabilitati, sunt inscrise toate celelalte categorii defavorizate, asistati social dar pe alte criterii: orfani, saracie etc. Mult mai usor de instruit fiind “asistatii sociali”, acestia sunt in viziunea scolii tot “cu dizabilitati” – ori de cate ori oportunitatea unei actiuni gratuite le este favorabila. In acest an, opt astfel de tineri institutionalizati din Gura Humorului, au fost adusi de profesorii lor in festival la Sectiunea “Dizabilitati”. Au cantat, au dansat, au obtinut diplome si premii.

Departe de noi gandul ca acesti tineri nu merita TOATA atentia si stradania de a fi calauziti spre normalitate, dovada stand promisiunea facuta in seara Festivitatii de Premiere lui MARIAN DAFIN, a carui poveste de viata, aptitudini si dorinta de realizare pe plan social si profesional sunt evidente. Timp de trei ani, ne vom aduna toti prietenii pentru a-l face pe Marian Dafin Absolvent al Scolii Populare de Arta “TITEL POPOVICI” din Iasi, curs finalizat cu o diploma recunoscuta international – initiativa apartinand drei Roxana Poiana.

Valoarea proiectului propus: 500 RON/an + transport Gura Humorului – Iasi, dus-intors, de doua ori pe luna.

Multumiri organizatorilor, Domnului OVIDIU ROSCA, tuturor celor aflati in preajma noastra la editia 2012 a Festivalului DOBROGE MANDRA GRADINA.

Alte inregistrari, imagini si impresii din timpul festivalului vor fi postate pe masura ce se vor primi.

1 comentariu »

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare: