MARATONUL SOLIDARITATII

Noiembrie 4, 2012 la 8:01 pm | Publicat în Proiecte IHTIS | 5 comentarii

Sub lumina reflectoarelor, 165 de elevi din peste 20 de institutii de invatamant, Centre sociale si Asociatii ale Judetului Botosani, alaturi de dascalii lor, au scris in numai patru ore Povestea Solidaritatii.

4 ore impreuna… E mult? E putin? Pentru cei ce nu inteleg miezul problemei – pare mult. Insa, pentru procesul integrarii sociale, timpul petrecut ieri la Sala Teatrului din Dorohoi, este doar o scanteie, un licar de lumina si speranta, un reper al societatii civile active si responsabile.

Versul, cantecul, jocul popular, arta manuala, teatrul, dansul modern si de societate, expozitia de arta manuala “Copilaria prin ochi de copil”  au fost “armele” in fata carora barierele sociale au cedat.

Greu de definit daca a fost doar un “Spectacol” (asa cum ne-am propus) sau un Festival al Solidaritatii, la care au participat: Scoala gimnaziala “MIHAIL SADOVEANU” Ibanesti – Dumbravita, Asociatia Culturala “VIS DE ARTIST” Botosani, Trupa de dans “ONE TWO STEP” Dorohoi, Liceul Tehnologic special “Ion Pilat” Dorohoi, Complexele de Apartamente “Floare de colt”, “Casa mea” si Asociatia “SAREPTA” Dorohoi, Trupa “Urban Force” si Roxana Hanganu din Dorohoi, Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala “LUCIE LECOMTE” Botosani, Scoala Gimnaziala nr.I Vorniceni, BIANCA ACHIŢEI si Microcentrul “RUXANDRA” Botoşani, Scoala Gimnaziala “Ezer-Horia-Hilişeu” Botosani, precum si Partenerii:  Asociatia Învatatorilor, Asociatia Umanitara “Inimi la unison”, Liceul Tehnologic “Sf. Stelian”, Liceul “Dimitrie Negreanu”, Fundatia “Tom Payne’s Ministry”, APC EUROPE DIRECT Botosani.

Cele 6 noi Parteneriate, incheiate in doar doua luni, atesta ceea ce in urma cu un an Dl. Prof. Corneliu Drescanu cunoscand Asociatia IHTIS, a afirmat: “… o minoritate poate intr-o buna zi sa devina o majoritate si sa se comporte ca o majoritate, sa rationalizeze ca o majoritate, iar adevarata majoritate sunteti voi, grupul in care astazi poposesc….”.

“Aripi de inger” este momentul artistic cheie, prin care Dna Alina Raileanu a sintetizat constient si expresiv intregul proiect: In fata oricarei situatii discriminatorii pe motiv de dizabilitate sau conditie sociala, lupta impotriva raului prin impreunarea semenilor cu si fara dizabilitati are intotdeauna un final fericit.

Fondurile au lipsit, insa atat scopul proiectului cat si obiectivele acestuia au fost atinse. Au fost promovati cu succes 22 de elevi cu diverse deficiente, avand in cadrul programului mai multe roluri, abilitatile acestora fiind apreciate si aplaudate de toti cei prezenti.

Prezenta la toate cele trei activitati din cadrul proiectului, Dna Prof. Maria Arama (AIJBT) a evidentiat: “Afectivitatea, sensibilitatea si mai ales inteligenta persoanelor cu dizabilitati ne fac sa ne simtim dornici a-i integra in viata sociala normala, pentru a se realiza. Emotiiile sunt puternice si cuvintele putine pentru toti cei care au contribuit la spectacolul de astazi”.

Pledoaria copiilor cu si fara deficiente si cea a dascalilor, participanti la eveniment, este o frumoasa lectie data societatii, o investitie care intareste ceea ce afirmam in debutul acestui proiect, anume: atunci cand fondurile lipsesc oamenii devin “RESURSE STRATEGICE”.

Experienta si voluntariatul Adinei Minican, venita tocmai din Constanta pentru a ne fi alaturi ca si prezentator al unui eveniment cu asa numar impresionant de participanti, a iesit in evidenta, aprecierile fiind maxime. “In primul rand, pot spune ca nu m-am asteptat ca un numar atat de mare de institutii si participanti sa raspunda pozitiv invitatiei. Spectacolul a fost impresionant atat din punct de vedere al numerelor prezentate: poezie, teatru, dans modern si popular, interpretare, arta manuala etc, cat si din punct de vedere al oficialitatilor prezente – personalitati si oameni de cultura ai municipiului Dorohoi. Cu o durata de mai bine de 3 ore si jumatate, spectacolul a primit cele mai sincere aprecieri din partea tuturor”, este feedback-ul Adinei careia ii multumim.

Incurajator si demn de consemnat este gestul Domnului Radu Cajvaneanu APC – Europe Direct Botosani) – partener in proiect, care pe langa alocutiunea sa, a donat si 100 RON Asociatiei IHTIS, increzator fiind ca printr-o modesta contributie a fiecaruia, orice viitor proiect IHTIS poate deveni realitate. Acesta a precizat: “Aduc un omagiu acestei intalniri. Astfel de initiative pot avea un mare impact in viata unei comunitati care cuprinde astfel de copii si tineri: Au evoluat pe scena reale talente, intr-un eveniment de amploare, comparabil cu un festival judetean. Sunt necesare insa, initierea unor proiecte europene care sa sprijine astfel de demersuri, care de multe ori incep prin voluntariat, dar apoi trebuiesc concretizate in atragerea unor fonduri europene care sa sustina ideile innoitoare, de esenta, pentru diferite categorii de persoane”.

Multumim sincer tuturor voluntarilor si participantilor in cadrul celor trei actiuni din cadrul Proiectului “SOLIDARITATE PENTRU diz/ABILITATE”, indeosebi gazdei Casei Municipale de Cultura si Partenerului Media DorohoiNewws.

1. Diverse inregistrari din spectacol, pentru care adresam multumiri Dlui Radu Cajvaneanu:

2. De fapt intregul eveniment ne-a supus la un test: testul diversitatii. Traim intr-un mediu in care prezenta persoanelor cu dizabilitati este vizibila intr-o mica masura, de aceea ne lipseste obisnuinta de a-i privi pe cei care nu sunt ca noi drept niste ciudati sau ne intoarcem catre ei cu mila fara a constientiza ca de fapt tot ce isi doresc este sa ne arate CA POT sa traiasca la fel ca noi. Cred ca asemenea manifestari ar trebui sa aiba loc mult mai des si sa fie mediatizate intr-o mai mare masura. Poate asa vom intelege ca o poezie poate fi recitata la fel de bine stand intr-un fotoliu rulant sau un cantec are aceeasi rezonanta in inimile noastre chiar daca este cantat de o persoana care a avut nesansa de a fi …. diferita.

3. @ Adina – Efortul tau si ajutorul oferit a ramas in sufletele tuturor. Iti multumesc si iti transmit mesajul celor ce te-au cunoscut la Dorohoi: Te asteptam curand la colindele din Vatra Moldovei.