Cunoscandu-ne Drepturile – Combatem Discriminarea

Ianuarie 6, 2013 la 10:32 am | Publicat în Campanii IHTIS, Proiecte IHTIS | 2 comentarii

Asociaţia IHTIS va marca Anul European al Cetățenilor – 2013 prin Proiectul “Cunoscându-ne Drepturile – Combatem Discriminarea”, inițiativă demarată în parteneriat cu Asociaţia Ateliere Fără Frontiere, în cadrul Programului ASSOCLIC.CUNOSCANDU-NE DREPTURILE - COMBATEM DISCRIMINAREA

Imaginea de mai sus, pentru care aducem multumiri dlui  LAURENȚIU PETRESCU, va sugera pe tot parcursul anului scopul urmărit, anume: Conştientizarea faptului că de multe ori… “Oamenii sunt egali cu toţii în faţa legii, dar nu şi în faţa persoanelor care supraveghează aplicarea sa”, preocupându-ne o corectă informare a tinerilor cu dizabilităţi (beneficiari direcţi ai proiectului) în privința drepturilor avute.

GRAFIC PROIECT 2013

Proiectul are ca fundament relatările tinerilor cu dizabilităţi, probleme reale pentru a căror soluţionare Asociaţia IHTIS a pledat în ultimii ani. În egală măsură, orice nouă situație neplăcută (discriminatorie) semnalată în scris Asociației IHTIS poate constitui o resursă informativă în proiect.

De asemenea, vom fi mereu în așteptarea a noi sugestii și propuneri de parteneriat, care să multiplice activitățile inițiale, apropiindu-ne cât mai eficient de scopul amintit.

Ca în majoritatea proiectelor precedente, nici acesta nu are finanțare – resursa strategică fiind VOLUNTARIATUL.

Mihaela Mihăescu

1. Potrivit unui articol apărut în presa online botoșăneană: “În ciuda numeroaselor scandaluri izbucnite la Botoşani şi privind dobândirea unor certificate de handicap de către persoane care nu s-ar încadra în realitate în nici un grad, judeţul nostru ocupă ultimul loc în Regiunea Nord-Est într-un clasament întocmit după numărul persoanelor cu dizabilităţi. Conform buletinului statistic trimestrial în domeniul muncii şi protecţiei sociale în Botoşani sunt înregistrate 10.463 astfel de persoane. Cele mai multe, peste dublu faţă de Botoşani, trăiesc la Iaşi, pe locurile următoare situându-se Suceava, Bacău, Neamţ şi Vaslui. Iaşi = 23.633 persoane cu dizabilitati; Suceava = 17.947 persoane cu dizabilitati; Bacău = 15.019 persoane cu dizabilitati; Neamţ = 13.958 persoane cu dizabilitati; Vaslui = 11.188 persoane cu dizabilitati; Botoşani = 10.463 persoane cu dizabilitati.” Am făcut aceasta introducere pentru a face cunoscut cititorilor blogului IHTIS, dar, și dumneavoastră, despre problema dorohoianului Marius Girada, una dintre cele 10.463 de persoane cu handicap care își revendică dreptul la educație, deși are 33 de ani și scrie la calculator tastând cu nasul. El, a solicitat Ministerului Educaţiei să i se acorde dreptul de a-şi continua studiile, în pofida faptului că a depăşit, de mult, vârsta stipulată prin lege pentru învăţământul gimnazial, răspunsul de la Minister precizând că responsabilitatea unei decizii revine în totalitate Inspectoratului Judeţean Botoşani care în loc să îl ajute îl tratează cu indiferenţă. Eu, personal, consider aceasta situație discriminatorie și de aceea am hotărât să mă implic prin informarea Avocatului Poporului; Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale; Autorității Naționale pentru Persoane cu Handicap și Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. AJUTAȚI-MA SA ÎL AJUT !