Spectacolul ”Suflet de artist” – un mod de a reflecta bucuria artei si de a impartasi valoarea relatiei cu celalalt

Martie 18, 2013 la 7:41 pm | Publicat în Integrare sociala, Invata sa ma accepti!, LUMEA IN CARE TRAIESC, Si tu poti! | 1 comentariu

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botosani a fost la sfarsitul saptamanii trecute gazda unei prestigioase competitii artistice, “Suflet de artist”, inclusa in Festivalul egalitatii sanselor pentru copii si tineret “Inimi la unison”, proiect initiat de Asociatia “Inimi la unison” in parteneriat cu Liceul tehnologic special “Sfantul Stelian”.

Coordonatorii proiectului, profesorii Alina si Aurel Raileanu (Liceul “Sfantul Stelian” Botosani), au fost timp de o luna omniprezenti, angrenand in organizarea evenimentului: Consiliul Judetean si Primaria Botosani, Centrul Europe Direct, Asociatia “Ne trebuie speranta”, Fundatia “Tom Payne’s Ministry”, Sectia de etnografie a Muzeului Judetean, Biblioteca Judeteana “Mihai Eminescu”, Teatrul pentru copii si tineret “Vasilache”, Asociatia IHTIS, Fundatia “Stefan Luchian” si Fundatia “Claudia”.

Evolutia Corului Liceului teoretic “Nicolae Iorga” din Botosani, dirijat de profesorul Laurentiu Palade a deschis aceasta prima editie a spectacolului – concurs, reunind elevi din scoli speciale, copii cu cerinte educative speciale din invatamantul de masa si persoane private de libertate. Dlui Profesor Laurentiu Palade i se cuvin deosebite aprecieri pentru realizarea Imnului Festivalului, sensibil interpretat de elevul Razvan Politic.

Concurentii, din patru judete ale Moldovei, au evoluat la sectiunile: interpretare vocala- individuala si grup; recitari; dans; teatru, manifestarea cuprinzand si o expozitie de lucrari pe tema simbolurilor primaverii. Laureati au fost cu totii, Premiile I, II si III aducand pe scena toti participantii, in aplauzele unui numeros public. Misiunea juriului, deloc usoara, a pus in cumpana relatia deficienta – abilitate – performanta, clasamentul final fiind stabilit in cel mai generos si eficient mod. DSCN3820

Trofeul si Diploma de Excelenta- Roxana Poiana (interpretare vocala)- Scoala Populara de Arta “Titel Popovici;

Trofeul IHTIS pentru cea mai tanara concurenta- Paula Georgiana Bunduc (sectiunea recitari)- Scoala Gimnaziala Dumbravita (Botosani);

S-au acordat Diplome de Excelenta pentru voluntariatul facut in domeniul activitatii inclusive: Radu Cajvaneanu (Centru Europe Direct), Mihaela Mihaescu (Asociatia Ihtis), Razvan Politic (pentru interpretarea Imnului Festivalului), Corului Liceului Teoretic Nicolae Iorga, Botosani.

Aprecieri consemnate:
– Viorel Iliuta (viceprimar, Botosani): “Apreciez sincer aceasta initiativa a organizatorilor iar aceasta ne determina la o noua atitudine, care sa fie deschisa si toleranta, iar astfel de actiuni au un scop nobil si credem ca si nota artistica il va situa la o cota artistica ridicata”.
– Prof. Laurentiu Palade (presedintele juriului) “Ati fost minunati si ati dat o lectie de viata prin evolutiile artistice de exceptie, dar cel mai important aspect este ca ati urcat pe scena, aici, la acest teatru cu renume, unde pasesc numai cei care au credinta in arta”.
– Radu Cajvaneanu (Centrul Europe Direct): “Felicitari organizatorilor pentru acest festival- concurs care este promitator in promovarea talentelor. Anul 2013 este Anul European al Cetatenilor si dorim, ca la finalul lui, sa acordam titul de „Cetatean European”, ca o recunoastere morala pentru implicarile sociale si pentru initiativele educationale.
– Roxana Poiana (castigatoarea trofeului festivalului-concurs): “Premiul obtinut astazi reprezinta o reconfirmare a dragostei mele pentru muzica, pentru sunetele primaverii, pentru armonia inimilor”.
– Corneliu Drescanu: “Au fost surprize muzicale si artistice deosebite, intr-un concurs ce a reprezentat un mod de a reflecta bucuria artei si de a impartasi valoarea relatiei cu celalalt.”
– Alina Raileanu (prof. coordonator): “Ne bucuram ca am reusit sa organizam un asemenea concurs, care a fost o provocare placuta in ceea ce priveste depasirea unor bariere socio- culturale. Participantii s-au comportat remarcabil, iar rezultatele sunt pe masura”.

DSCN3787

Asociatia IHTIS a fost reprezentata de membrii-voluntari si colaboratori, cateva opinii fiind consemnate la solicitarea Dlui Radu Cajvaneanu – APC EUROPE DIRECT…

Imbucuratoare pentru noi a fost si prestatia lui Walter Marian Dafin, castigator a doua Premii I, la doua categorii distincte – dovedind ca efortul Asociatiei IHTIS de a-l sustine financiar pentru a urma Scoala Populara de Arta « Titel Popovici » din Iasi, il plaseaza deja printre cei mai buni.

Linkul cuprinzand si alte inregistrari din timpul acestui impresionant eveniment este: http://www.youtube.com/playlist?list=PLjl7vHiJu9fJceUfLA6KChnW4cWeGXXDp

Prima editie a Festivalului pentru copii si tineret „INIMI LA UNISON” s-a incheiat, reunind la Restaurantul Europa (Partener in proiect) toti participantii.

DSCN3825

Aprecieri organizatorilor, multumiri pentru sansa acordata Asociatiei IHTIS de a fi Partener in Proiect si deosebita recunostinta Familiei Alina si Aurel Raileanu pentru efortul, daruirea si profesionalismul dovedit.

Toata sustinerea noastra in editiile ce vor urma.

1 comentariu »