ÎMPREUNĂ PUTEM GENERA SCHIMBAREA !

Aprilie 20, 2013 la 7:39 am | Publicat în Anunt important, LEGI SPECIALE | Lasă un comentariu

FORTA CIVICAConform unui Comunicat semnat de Dl. Cristian-Constantin ROMAN – Preşedinte al Partidului FORŢA CIVICĂ – filiala BOTOȘANI şi Dra Ana-Maria CREŢU – Reprezentat al Organizaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi, Partidul FORŢA CIVICĂ – filiala BOTOŞANI, persoanele cu dizabilităţi şi susţinătorii acestora (asistenţi personali, părinţi, profesori, specialişti etc.) sunt invitaţi să îşi exprime punctele de vedere, participând în mod DIRECT la elaborarea unui nou proiect de lege privind drepturile și protecția persoanelor cu dizabilități.

Actuala lege are la bază modelul medical al dizabilităţii. Legea nouă va avea la bază modelul social al dizabilităţii. Conform modelului medical dizabilitatea este o problemă a persoanei cauzată direct de boală, traumă sau altă stare de sănătate. Individul este principalul vinovat pentru condiţia mai puţin favorizantă în care se află. Din perspectiva acestui model managementul dizabilităţii are ca scop vindecarea sau adaptarea şi schimbarea comportamentului persoanei afectate. Modelul social reprezintă noua paradigmă asupra dizabilităţii. Potrivit acestuia dizabilitatea nu mai este un atribut al individului, ci un complex de condiţii create de mediul social. Din această cauză, managementul dizabilităţii necesită acţiune socială şi este responsabilitatea comună a întregii societăţi, în sensul producerii acelor schimbări de mediu necesare participării persoanelor cu dizabilităţi în toate domeniile vieţii sociale.

Societatea trebuie să ia măsuri active pentru a deveni partenerul persoanei cu dizabilităţi în lupta celei din urmă pentru a-şi depăşi condiţia. Crearea unui cadru legislativ conform nevoilor persoanelor cu dizabilităţi este o măsură activă şi necesară.

AŞTEPTĂM PROPUNERI LEGISLATIVE ÎN BENEFICIUL SEMENILOR CU DIZABILITĂŢI – o reală oportunitate pentru Asociaţia IHTIS, în cadrul Proiectului derulat în acest an: “Cunoscându-ne Drepturile – Combatem Discriminarea”. Data limită: 9 MAI 2013.

Mihaela Mihăescu