CONCURS FOTO – ROŢI FĂRĂ RAMPE & RAMPE PENTRU ROŢI

Mai 9, 2013 la 6:49 am | Publicat în Campanii IHTIS, Invata sa ma accepti!, LEGI SPECIALE, Proiecte IHTIS | 1 comentariu

Tema concursului: DREPTUL LA LIBERĂ CIRCULAŢIE ÎN FOTOLIUL RULANT

Participanti: Copii, tineri şi adulţi din TOATA TARA.

Data limită de trimitere a imaginilor: 15 noiembrie 2013.

concurs foto rampe de acces

DESCRIERE:

Astăzi 48% dintre europeni au sentimentul că NU sunt bine informați cu privire la drepturile pe care le au. 2013 – Anul european al cetățenilor – este o bună ocazie pentru a reaminti tuturor că: Libera circulație este dreptul cel mai prețuit al cetățenilor.
În cazul persoanelor care folosesc instrumente asistive (cârje, cadre de mers, fotolii rulante etc.) libera circulație este facilitată prin existenţa accesibilităţilor – rampe cu unghi cât mai mic de înclinaţie – maxim 15º – care înlesnesc accesul persoanei cu dizabilităţi în spaţiile publice, în condiţii egale cu ceilalţi, deplină siguranţă şi independenţă.

În orice comunitate mai puţin familiarizată cu necesitatea şi utilitatea rampelor, acestea se pot împărţi în 3 categorii:
– optime (indicativ NP 051/2000 aprobat prin Ordinul 649/2001),
– impracticabile
– inexistente.

Ultimele două categorii menţionate generează handicapul, care este o problemă socială. Vorbind de “social” ne referim la oameni. Toţi cei care se opun sau ignoră amenajarea mediului fizic sunt raspunzători de existenţa handicapului în viaţa persoanelor cu dizabilităţi.

Prin Acţiunea – Concurs ROŢI FĂRĂ RAMPE & RAMPE PENTRU ROŢI, dorim:
– a încuraja tinerii cu dizabilităţi să ia atitudine în privinţa unui drept fundamental;
– a evidenţia exemplele de bune practici în privinţa accesibilizării mediului fizic;
– a depista instituţiile inaccesibile persoanelor cu dizabilităţ;
– a colecţiona imagini grăitoare ale mediului fizic accesibil sau handicapant, extreme ce dovedesc respectarea sau încălcarea dreptului la liberă circulaţie al persoanelor cu dizabilităţi.

Condiţii de participare:
1. Realizarea de fotografii ilustrând locuri corect accesibilizate sau locaţii în care persoanele în fotoliul rulant NU au acces.
2. CONDITIA IMPUSĂ ESTE CA FOTOGRAFIILE SĂ FIE TRIMISE DE… sau ÎN NUMELE UNOR PERSOANE CU HANDICAP FIZIC.
3. Lucrările pentru concurs se trimit pe adresa Asociaţiei IHTIS, prin E-mail: michi_mihaescu@yahoo.com.
4. Imaginile înscrise în concurs vor face obiectul unei expoziţii care va fi organizată în luna decembrie 2013.
5. Pe tot parcursul concursului, fotografiile primite se vor publica pe blogul IHTIS şi pe site-urile partenere dispuse a promova acţiunea.
6. Premii acordate participanţilor: invitaţia de a participa la expozitia organizata cu imaginile surprinse in concurs, prilej cu care se va acorda un Trofeu şi 3 premii speciale “surpriză”.

NOTA:
1. Fiind un concurs NATIONAL, sunt acceptate imagini din orice zona a tarii, important este sa II sensibilizam pe cei in masura a solutiona problema.
2. Specificati numele fotografului si localitatea unde ati făcut fotografia.
3. Pentru cei care doresc sa ramana anonimi, pot solicita acest lucru, imaginile trimise fiind insotite de mențiunea: IN AFARA CONCURSULUI.

Parteneri: APC EUROPE DIRECT si ASOCIATIA ARLECHIN Botosani

Parteneri Media: DOROHOI NEWS, ZIARE BOTOŞANI, STIRI.BT