PENSIA DE INVALIDITATE

Mai 30, 2013 la 11:42 am | Publicat în Campanii IHTIS, LEGI SPECIALE | Lasă un comentariu

CUNOSCANDU-NE DREPTURILE - COMBATEM DISCRIMINAREALEGE nr. 263 din 16 decembrie 2010 (http://www.legea-pensiilor.ro/legea.htm) privind sistemul unitar de pensii publice, conţine o serie de precizări în beneficiul persoanelor cu grad de handicap care, pe lângă îndemnizaţia socială aferenta gradului, au dreptul şi la o pensie de invaliditate.

Informaţia fiind de multe ori precară în această privinţă. am extras câteva informaţii utile, incluzându-le în cadrul campaniei de informare “Cunoscându-ne Drepturile – Combatem Discriminarea”.

ART. 73 (1) Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncã din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legãturã cu munca beneficiazã de pensie de invaliditate dacã au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta, conform tabelului…

TABELUn impediment al persoanelor cu handicap, apare în ART. 69 în care se spune că:
În raport cu gradul de reducere a capacitãţii de muncã, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizatã prin pierderea totalã a capacitãţii de muncã şi a capacitãţii de autoîngrijire;
b) de gradul II, caracterizatã prin pierderea totalã a capacitãţii de muncã, cu pãstrarea capacitãţii de autoîngrijire;
c) de gradul III, caracterizatã prin pierderea a cel puţin jumãtate din capacitatea de muncã, persoana putând sã presteze o activitate profesionalã, corespunzãtoare a cel mult jumãtate din timpul normal de muncã.

Cea din urmă precizare, pct.c) permite cumularea pensiei de invaliditate cu un alt venit, aspect INTERZIS în celelalte două situaţii: a) şi b).

Aceasta înseamnă că, dreptul la muncă pentru auto-asigurarea unui trai decent persoanelor cu afectiuni ce impun regim alimentar, medicaţie, şedinţe de recuperare etc, este interzis prin lege, în timp ce cei mai puţin afectaţi sunt privilegiaţi.

O soluţie legislativă ar fi: ca pensia de invaliditate gradul I şi II, să poată fi cumulată cu venituri provenind din drepturi de proprietate intelectuală, aplicându-se prevederea legislativă CEL PUŢIN ca şi persoanelelor pensionate definitiv cărora li se aplică un impozit de 16 la suta, fără alte reţineri pentru contribuţii sociale.

Mihaela Mihăescu