FESTIVALUL – CONCURS “DOBROGE VATRA DE FOLCLOR ROMANESC” -editia a IV-a, 2013

Septembrie 3, 2013 la 10:11 am | Publicat în CE POT FACE EU PENTRU COMUNITATE, Festivalul DOBROGE MANDRA GRADINA, Informatii utile, Integrare sociala, Invata sa ma accepti!, Resursa in societate, Si tu poti! | Lasă un comentariu

Teoretic, incluziunea sociala se refera la schimbarea atitudinilor si practicilor din partea indivizilor, institutiilor si organizatiilor, astfel incat toate persoanele, inclusiv cei perceputi ca fiind „diferiti” datorita unor deficiente etc. sa poata contribui si participa in mod egal la viata si cultura comunitatii din care fac parte.

Responsabilitatea crearii acestui cadru si-o asuma an de an Asociatia Culturala a Coregrafilor, Scenografilor, Artistilor Liber Profesionisti si Amatori din Constanta, reprezentata de Dl OVIDIU ROSCA. Organizarea Festivalului National pentru Tineret „DOBROGE, VATRA DE FOLCLOR ROMANESC”, descopera si promoveaza constant cei mai valorosi interpreti – solisti vocali si instrumentisti de muzica populara, grupuri vocal – folclorice, tineri cu si fara dizabilitati.

Timp de o luna, am avut prilejul a experimenta personal masura in care raspund invitatiei de a participa, indivizii, institutiile si organizatiile care pretind ca sustin procesul integrarii sociale. Cele peste 100 de mailuri adresate direct celor care au ca prioritate (scop) integrarea sociala a persoanelor cu handicap, articolele media si convorbirile telefonice purtate, au dovedit unde inclina balanta dintre teorie si practica in Romania: sub 1%.

Am copiat teoria – modelul legislativ European al integrarii: sunt create oportunitati de manifestare, evaluare si promovare a abilitatilor copiilor si tinerilor cu sanse egale, chiar mai mult, prin facilitatile (gratuitatile) acordate de organizatori. Lipseste insa exercitiul participarii la nivel national, fara de care despre ce “integrare sociala” putem vorbi?

Practica integrarii = participarea – o vom constientiza, experimenta si intelege mult mai bine in anul 2014, cand Sectiunea “Solisti vocali si instrumentisti cu Dizabilitati” va deveni un concurs cu participare europeana, demersuri ce vor incepe curand din partea Asociatiei IHTIS.

Multumim organizatorilor, gazdelor noastre si tuturor celor in preajma carora am petrecut zile de neuitat.