Pensionarii cu handicap grav pot opta intre serviciile unui Asistent Personal sau indemnizatia pentru insotitor

Noiembrie 16, 2013 la 7:33 am | Publicat în LEGI SPECIALE, Proiecte IHTIS | 5 comentarii

CUNOSCANDU-NE DREPTURILE - COMBATEM DISCRIMINAREAPersoanele cu handicap grav cu drept la asistent personal, care au SI calitatea de pensionar de invaliditate gradul I (avand inainte calitatea de “angajat” cativa ani), pot opta pentru a avea asistent personal sau pentru a primi indemnizatia de insotitor (pe numele lor, pe acelasi Talon cu Pensia de invaliditate).

Diferenta consta in faptul ca prin alegerea primirii indemnizatiei de insotitor direct de catre persoana cu handicap, aceasta isi asuma raspunderea de a-si asigura singura serviciile necesare traiului zilnic, fara a depinde permanent de o singura persoana.

Este vorba despre Ordinul Ministerului Muncii nr. 2272/2013 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor art. 42 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, coroborate cu cele ale art. 77 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice – publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 691, din 12 noiembrie 2013.

Atentie! Dreptul la angajarea unui asistent personal sau acordarea indemnizatiei lunare nu poate fi cumulat cu dreptul la acordarea indemnizatiei pentru insotitor.

Beneficiarii isi pot exprima optiunile incepand cu data de la care se incadreaza atat in categoria pensionarilor de invaliditate gradul I, cat si in cea a persoanelor cu handicap grav, cu drept la asistent personal.

Unde se depun cererile de exprimare a optiunilor?

Potrivit Procedurii publicate recent in Monitor, in situatia in care incadrarea persoanei in grad de handicap grav, cu drept la asistent personal, este ulterioara inscrierii la pensie de invaliditate gradul I, beneficiarii vor completa o cerere in care vor alege intre asistent personal si indemnizatia de insotitor.

Cererea va fi adresata Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti, din raza teritoriala de domiciliu a persoanei.

Documentul se intocmeste in doua exemplare, din care un exemplar se pastreaza la DGASPC, iar celalalt exemplar se transmite, de catre DGASPC, casei teritoriale/sectoriale de pensii in evidenta careia se afla dosarul de pensie de invaliditate gradul I al persoanei in cauza. Daca beneficiarul opteaza pentru asistent personal/indemnizatie lunara aferenta asistentului, DGASPC transmite o copie a cererii primariei in raza careia se afla domiciliul persoanei cu handicap.

1. cerere depusa la primarie – 4 ore asistent si 4 ore indemnizatie insotitor, solicitantul este tutorele pers cu handicap , are aviz de la medicna muncii ptr 4 ore deoarece are gradul 3 de handicap , are acord pentru asistent personal de la dgaspc . legea prevede asistent sau indemnizatie , tutorele nu poate lucra decit 4 ore si numai vrea un alt asistent pentru diferenta de 4 ore – solicitam ajutor .

2. @ ZAVALEANU VIRGINIA – La DGASPC-ul de care apartineti, solicitati Asistenta Juridica. Veti beneficia gratuit de serviciile unui avocat.

3. buna ziua , am o fata de 28 de ani pesionata cu handicap accentuat in urma cu 5 ani definitiv , acum strarea ei s-a agravat si are nevoie de insotitor ce trebuie sa fac?Mentianez ca in tot acest timp avem referate medicale in care scrie ca depinde de alta persoana .

4. @ nistor ana – Adresati-va cu o cerere catre Direcţia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, la Serviciul Evaluare Complexă Persoane Adulte cu Handicap.