PREMIUL “EXTEMPORAL LA INCLUZIUNE” – a V-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice

Martie 28, 2014 la 3:53 pm | Publicat în Campanii IHTIS, PREMII, Proiecte IHTIS | 2 comentarii

G3P2
G3PDincolo de limite, incepe excelenta”
Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe – s-a născut din convingerea că participarea publică nu este un moft, ci un principiu, care, dacă este folosit în adevăratul sens, poate aduce un câștig important comunităților din țara noastră. În viziunea CeRe, participarea publică reprezintă suma tuturor eforturilor oamenilor preocupați pentru a corecta decizii nepotrivite, greşite sau injuste.

“Toate propunerile pe care le primim au ceva de spus – despre curaj, despre determinare, despre perseverență, despre mobilizare, despre dedicație și, mai ales, despre responsabilitate…” – dna Oana Preda, Director CeRe.

vizual gala

An de an, CeRe premiază acei oameni pe care îi reprezintă determinarea, lupta, libertatea și demnitatea, oameni care reușesc să aducă, prin implicare civică, schimbarea în comunitățile pe care le reprezintă. Simpli cetățeni, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale sau instituțiilor publice, dovedesc că atunci când există interes şi perseverență, se pot produce schimbări care să fie în folosul unei comunităţi întregi.

“Participarea publică fără corset” a fost mesajul ediției a V-a a Galei Premiilor Participării Publice, menite a aduce în față atât cetățenii care nu acceptă corsetul ci, își croiesc singuri haina în care se simt bine, cât și instituțiile care ies din corsetul birocrației și inerției, pentru a asculta nevoile reale ale oamenilor. Înscrierea in Depozitul poveștilor de succes în Advocacy și consultarea publicului în procesul decizional, se face simplu, descriind modul în care participă cetățenii la guvernarea comunității.

În acest an, dintre 61 de campanii înscrise, membrii juriului au selectat 12 proiecte, nominalizate pentru implicarea oamenilor, valorilor și principiilor care au adus în prim plan participarea publică din România.

4

Campania ABSENT – dar – NU DIN VINA MEA, înscrisă în competiție la Categoria “Proiecte de consultare publică” a ajuns în finală.

DSCN4475

2

Diploma “EXTEMPORAL LA INCLUZIUNE”, acordată aseară Asociației IHTIS, ilustrează aprecierea juriului pentru activitatea voluntarilor botoşăneni, care au semnalat comunității timp de o săptămână, 13-19 mai 2013, încălcarea dreptului la educație a copiilor și tinerilor nedeplasabili, rămași în afara sistemului educațional.

DSCN4484

INTERVIU TVH

“Școala este locul unde fiecare se formează ca OM. Tinerii cu dizabilități fizice (considerați a fi “speciali”) nu vor solicita niciodată unui profesor motivarea absențelor. Eliminarea “corsetului” înseamnă șansa de a fi lăsați de toți cei din jur să răspundă în fiecare zi… PREZENT“.

Acesta a fost mesajul IHTIS adresat unui numeros și distins public.

G3P4

Decizia juriului ne onorează, premiul primit dovedind că o reală responsabilitate socială NU se rezumă la limitările unui grup ci, la valorificarea abilităților și aptitudinilor, indiferent de categoria socială reprezentată.

DSCN4474

Multă grijă, strictețe, corectitudine de la alții (și de la sine însăși) în privința îndeplinirii sarcinilor – o exigență de mulți neînțeleasă, mi-a oferit șansa să stau 5 minute lângă un OM de la care fiecare ar avea ce invăța – moderatorul Galei, dl. MIRCEA TOMA…

MIRCEA TOMA

Sursa: http://adevarul.ro/news/eveniment/mircea-toma-acum-natie-handicapata-moral-1_50ae6afa7c42d5a6639c89a4/index.html

Echipei CeRe, distinșilor membrii ai juriului și tuturor susținătorilor Campaniei ABSENT – dar – NU DIN VINA MEA, mulțumiri sincere.

G3P3

Mihaela Mihăescu