Campania SEMAPHOR DOROHOIAN

Mai 24, 2014 la 3:22 pm | Publicat în Campanii IHTIS, Proiecte IHTIS | 7 comentarii

in urma cu un an, Campania “ROTI FARA RAMPE & RAMPE PENTRU ROTI” a fost demarata din dorinta de a evidentia gradul de accesibilizare al Municipiului Dorohoi. Au fost surprinse cca 50 de imagini, conform carora rampele de acces in institutiile publice au putut fi clasificate in trei categorii: optime, inaccesibile si inexistente – clipul rezultat si promovat exemplificand cele relatate.

In acelasi context, voluntarii IHTIS au incercat sa gasim raspunsul la trei intrebari:

1. Cat de des sunt folosite rampele de acces de catre beneficiarii pentru care s-a facut investitia?
  2. Stiu utilizatorii de fotolii rulante ca au dreptul sa se auto-reprezinte?
  3. Sunt dispusi functionarii publici sa poarte un dialog direct cu o persoana cu dizabilitati?

23 mai 2014 a fost ziua in care Actiunea publica SEMAPHOR DOROHOIAN, ne-a ajutat sa desprindem concluzia ca: Rampele de acces nu mai reprezinta o curiozitate pentru cetateni. Ele exista, dar… fara a le fi constientizata adevarata semnificatie si importanta in procesul egalizarii sanselor persoanelor cu dizabilitati.

Asociatia IHTIS a punctat inca o zi in graficul activitatilor de voluntariat 2014, prezentand institutiilor importante ale comunitatii dorohoiene o altfel de imagine a grupurilor vulnerabile. Pe parcursul a doua ore, voluntarii IHTIS au trecut pragul a diverse institutii (Primarie, Judecatorie, Cadastru, ANAF, Banci, Centre sociale si medicale, farmacii si unitati comerciale, piata centrala etc.), inmanand direct sau indirect 20 de Diplome – ca semn de apreciere fata de institutiile optim accesibilizate din Municipiul Dorohoi.

VOLUNTARII IHTIS.

Caracteristica zilei a fost TEAMA, majoritatea celor abordati fiind surprinsi, deseori chiar greu de convins, ca nu dorim nimic altceva decat sa le inmanam o Diploma de apreciere. Ne intrebam: DE CE ACEST SENTIMENT, din moment ce stransa colaborare dintre ONG-uri si autoritati publice reprezinta un obiectiv democratic major, atat la nivel national cat si European?

Au existat insa si opinii care ne-au bucurat: ”SE INTAMPLA SI ASA CEVA?”. Da, acesta este rolul unui ONG intr-o comunitate: SA GENEREZE SCHIMBAREA… Etichetat “vulnerabil” / gandesc responsabil – este proiectul in cadrul caruia a fost realizata aceasta a treia actiune. Indraznim sa credem ca cei contactati au analizat, macar pentru cateva minute, ineditul mesajului nostru: “RAMPA ACCESIBILA = DREPT RESPECTAT”.

1. „Multumesc pentru fotografii si va felicit pentru realizarea acestui proiect. Succes in tot ce va doriti sa realizati. Cu deosebita consideratie, director D.A.S. Dorohoi – ec Radu Dan Surdu”.