Cum comunicam oamenilor despre oameni – in sfera dizabilitatii

Iulie 24, 2014 la 7:04 am | Publicat în CE POT FACE EU PENTRU COMUNITATE, Cum ne vad ceilalti, LUMEA IN CARE TRAIESC, Resursa in societate, Viata in fotoliul rulant | Lasă un comentariu

interviu“După cum bine știm, problematica persoanelor cu dizabilități ia amploare pe zi ce trece, și vedem de la caz la caz, oameni care sunt tot mai mult prinși în această neputință care îi macină mereu. Fie că au rămas așa din cauza unui accident, fie că așa s-au născut, ei trăiesc într-o lume total diferită de cea a oamenilor normali. Nu de foarte mult timp, ei beneficiază de servicii specializate la centre de acest gen, însă este prea puțin pentru ei mai ales că în România, ajutorul pentru persoanele cu dizabilități este puțin și abia dacă le ajung pentru un trai mai puțin spus decent”.

Am preluat acest fragment dintr-o ştire online, întrucât formularea este tipică, majoritatea jurnaliştilor utilizând-o în relatările lor despre problematica handicapului.

Expresia “după cum bine ştim” nu lasă loc nici unei îndoieli. Conform acesteia, cititorul conştientizează că TOATE persoanele cu dizabilităţi au caracteristicile menţionate în primele rânduri şi aplică informaţia însuşită ori de câte ori vine în contact cu o astfel de persoană.

Dacă nu aş avea o dizabilitate şi nu aş cunoaşte îndeaproape realitatea, în calitate DOAR de cititor, aş fi înspăimântată de cele citite.

Având însă o dizabilitate NU mă înspăimânt, însă resimt profund efectele generate de cuvintele citite în conştiinţa oamenilor cu care vin în contact: şcoala mă respinge, angajatorul mă ignoră, vecinul se oferă să-mi fie tutore în schimbul locuinţei, enoriaşii bisericii îmi întind în grabă un bănuţ umilindu-mă, şoferul autobuzului pleacă în trombă – deşi are obligaţia să coboare rampa atunci când conduce un mijloc de transport public adaptat utilizatorilor de fotolii rulante etc.

Gesturile acestor oameni par cât se poate de fireşti, dacă le raportăm la imaginea creionată în primul fragment. “Fireşti” pentru mulţime… Pentru orice persoană cu dizabilităăţi, însă, aceste atitudini sunt NEfireşti, conturând nimic altceva decât o înlănţuire de SITUAŢII DISCRIMINATORII.

“După cum bine este ştiut…” Asociaţia IHTIS gestionată de o persoană cu deficienţe fizice asociate, sărbătoreşte sâmbătă, 26 iulie 2014, un deceniu de activism civic în domeniul socio-cultural.

10 premii la nivel naţional pentru tot atâtea proiecte implementate, mă îndreptăţesc a afirma că persoanele cu dizabilităţi:

• NU au ca şi caracteristică generalizată neputinţa care le macină;
  • NU trăiesc într-o lume total diferită de cea a oamenilor normali;
  • NU au un mod de viaţă mai puţin decât decent…

Unde se întâmplă să nu fie aşa, jurnalistii sunt militanţii pe care orice grup vulnerabil poate conta. Succesul campaniilor IHTIS nu ar fi fost atât de uşor de obţinut dacă APC Europe Direct, STIRI BT, TELE’M BT  sau DorohoiNews nu ne-ar fi fost alături pe parcursul celor 10 ani.

NU toţi elevii cu deficienţe învăţă astăzi în şcoli de masă – dar cei care au fost mediatizaţi, astăzi sunt lăsaţi să înveţe; NU toţi tinerii cu deficienţe pot ocupa funcţii de răspundere – dar cei care POT munci, astăzi sunt lăsaţi să muncească; NU toţi adulţii cu deficienţe pot să se auto-reprezinte, dar cei care şi-au dorit să se bucure de aceleaşi drepturi cetăţeneşti, ca toţi ceilalţi, au reuşit DATORITĂ MASS-MEDIEI.

Ca şi reprezentant IHTIS, fără a avea vreo pregătiere în domeniul jurnalistic, am început timid în 2008, să descriu latura pozitivă din sfera dizabilităţîi.  Încurajarea de a deveni blogger a apărut printr-un proiect al Centrului de Jurnalism Independent Bucureşti, câştigat de Asociaţia IHTIS. Misiunea asumată atunci, de a folosi “Blogul – ca mijloc de advocacy”, însumează astăzi peste 400 de articole postate. https://asociatia-ihtis.ro/.

La zi aniversară, Asociaţia IHTIS apreciază în mod deosebit iniţiativa APC Europe Direct pentru alegerea temei: “Cum comunicăm oamenilor despre oameni”, dezbateri ce vor avea loc la Ipoteşti, în perioada 25 – 27 iulie.

Comunicarea este arta de a trăi… de aceea, chiar şi lupta împotriva discriminării trebuie creionată frumos şi demn în beneficiul întregii comunităţi.

Mihaela Mihăescu / Blogger As. IHTIS